Αλλάζει το «τοπίο» σε ότι αφορά την ηπατίτιδα C στην Ελλάδα, όχι μόνο με την εδώ και λίγες εβδομάδες πρόσβαση των πολιτών χωρίς ραντεβού για εξέταση και θεραπεία σε 26 νοσοκομεία της χώρας, αλλά και με την πρόσβαση περισσότερων ασθενών στις νέες θεραπείες, καθώς επίσης και με την «υποχρεωτική» εξέταση σε άτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945-1980.

Σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm ο καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Υλοποίησης και Παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, αναφέρει ότι «ο ΕΟΠΥΥ έχει στείλει εντολή στην ΗΔΙΚΑ, η οποία προβλέπει ότι όταν οποιοσδήποτε γιατρός καταχωρεί επίσκεψη ατόμου που έχει γεννηθεί μεταξύ 1945-1980, θα βγαίνει ειδοποίηση ότι αυτός ο ασθενής πρέπει να ελεγχθεί για ηπατίτιδα C».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, ο λόγος είναι ότι με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες και τις καταγραφές, φαίνεται ότι πάνω από το 60% των λοιμώξεων που έχουμε στην Ελλάδα, είναι σε άτομα του γενικού πληθυσμού που έχουν γεννηθεί αυτές τις δεκαετίες, όπου δεν υπήρχαν καλές νοσηλευτικές ή ιατρικές πρακτικές, οι οποίες όμως πλέον έχουν αλλάξει.

Οι ειδικές ομάδες που χρήζουν ελέγχου

Και το ερώτημα για το ποιοι άλλοι πρέπει υποχρεωτικά να ελέγχονται εύλογο.

«Όσοι έχουν συμπεριφορές που μπορεί να τους έχουν εκθέσει σε κίνδυνο, δηλαδή έχουν κάνει χρήση ενέσεων, καθώς και μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων του πριν το 1992. Επίσης άτομα που έχουν υποστεί μεταμόσχευση οργάνου πριν το 1992, ή είχαν πολλαπλές νοσηλείες πριν τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Υποχρεωτική είναι η εξέταση και για όποιον σε ένα απλό τσεκ-απ βρει αυξημένα, τα απλά ηπατικά ένζυμα, τις τρανσαμινάσες, καθώς επίσης και για ειδικές ομάδες όπως είναι οι αιμοκαθερόμενοι, όσοι έχουν άλλες λοιμώξεις όπως hiv, ή όσοι εκτίθενται με παρόμοιες συμπεριφορές και στον ιό της ηπατίτιδας C».

Η σύσταση είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, έστω μία φορά στη ζωή τους να προσθέσουν στο απλό τσεκ-απ που κάνουν, μία εξέταση, το αντίσωμα της ηπατίτιδας C, λέει ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

Οι αδιάγνωστοι το μεγάλο στοίχημα

Η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών εδώ και λίγες εβδομάδες για εξέταση και θεραπεία έναντι της ηπατίτιδας C σε ηπατολογικά ιατρεία, χωρίς ραντεβού σε 26 νοσοκομεία της χώρας είναι από τις πρώτες ενέργειες του εθνικού σχεδίου, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν κάποια πρώτα συμπεράσματα από το πρόγραμμα αυτό, ο κ. Παπαθεοδωρίδης απαντά ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς. Ωστόσο, επισημαίνει ότι το μεγάλο στοίχημα δεν είναι οι ασθενείς που γνωρίζουν ότι πάσχουν και δεν είχαν πρόσβαση ή είχαν δυσκολίες στην πρόσβαση σε ηπατολογικά ιατρεία.

Aδιάγνωστοι σχεδόν οι 8 στους 10 ασθενείς με ηπατίτιδα C

«Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος είναι οι αδιάγνωστοι που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 75% των ασθενών, δηλαδή περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν ηπατίτιδα C και δεν το γνωρίζουν. Άρα η μεγάλη μας προσπάθεια είναι να αυξήσουμε τη διάγνωση και ως εκ τούτου αυτοί που θα διαγνωστούν θα έχουν και εύκολη πρόσβαση

Πάνω από 98% επιτυχία στην εκρίζωση του ιού από τις νέες θεραπείες

Υπάρχει μία λανθασμένη αντίληψη, κατάλοιπο από τις παλαιότερες θεραπείες πριν το 2014, που δεν πετύχαιναν σε όλους τους ασθενείς, ήταν ενέσιμες, είχαν παρενέργειες κι έτσι υπήρχε ένας φόβος και μία δικαιολογημένη άρνηση από πλευράς ασθενών, αναφέρει ο κ. Παπαθεοδωρίδης. Πλέον όμως, όπως εξηγεί, οι θεραπείες είναι πολύ εύκολες. Είναι δισκία και οι πιθανότητες τους για εκρίζωση του ιού ξεπερνούν το 98% και χωρίς παρενέργειες, όταν παλαιότερα οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν 50% .

Προσπάθειες για να παίρνουν τις νέες θεραπείες οι ασθενείς όλων των σταδίων

Μέχρι πέρσι τον Ιούλιο στις νέες θεραπείες είχαν πρόσβαση κατά κύριο λόγο οι ασθενείς που είχαν κύρωση και όσοι είχαν σοβαρή βλάβη στο συκώτι, δηλαδή όσοι ήταν ένα στάδιο πριν την κύρωση, οι οποίοι είχαν πάρει τις παλιές θεραπείες και είχαν αποτύχει, δηλώνει ο καθηγητής.

«Από πέρσι τον Ιούλιο όμως μετά από μία αρκετά πετυχημένη διαπραγμάτευση στη χώρα μας, έπεσε το κόστος των φαρμάκων κι έτσι μπορούμε με τα ίδια χρήματα να θεραπεύουμε πολύ περισσότερους ασθενείς». Δηλαδή πλέον μπορούν όλοι οι ασθενείς να πάρουν τις νέες θεραπείες ρωτάμε τον κ. Παπαθεοδωρίδη. «Όχι. Πρέπει ο ασθενής να έχει από μέτρια βλάβη και πάνω, στο συκώτι. Ελπίζουμε όμως από το Σεπτέμβριο που λήγει περσινή διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές, λόγω της 14μηνης διάρκειας της, να αρθούν τα εμπόδια αυτά, και να έχουν πρόσβαση όλοι οι ασθενείς».

«Κάνουμε θόρυβο για την Ηπατίτιδα C»

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει μία μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία σε ΜΜΕ και social media από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος, με την υποστήριξη του συλλόγου ασθενών Προμηθέας και υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Κάνουμε Θόρυβο για την Ηπατίτιδα C». Όσον αφορά τα επόμενα βήματα που ετοιμάζει η Επιτροπή Υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ηπατίτιδα C, σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδωρίδη, είναι ειδικά προγράμματα παρέμβασης σε χρήστες, κρατούμενους, σε μονάδες μεσογειακής αναιμίας, αιμοκάθαρσης και γενικότερα σε ειδικές ομάδες που θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβριο

*Ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης είναι καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Επιτροπής Υλοποίησης και Παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος και διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025