Μπροστά σε μία πανδημία αθεράπευτων λοιμώξεων βρίσκεται η ανθρωπότητα, καθώς τα μικρόβια απέκτησαν αντοχή και στην τελευταία γραμμή άμυνας εναντίον τους, προειδοποίησε διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Ερευνητές από την Κίνα και την Βρετανία ανακάλυψαν μικρόβια με αντοχή στις πολυμυξίνες σε ζώα και ασθενείς στην Κίνα, τα οποία ήδη φαίνεται ότι αρχίζουν να εξαπλώνονται στις γειτονικές χώρες.
Οι πολυμυξίνες είναι ένα είδος αντιβιοτικών που χορηγούνται μόνο στα νοσοκομεία, σε ασθενείς με λοιμώξεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται πλέον σε κανένα άλλο είδος αντιβιοτικών.
Η πλήρης αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, η οποία για τους ειδικούς ισοδυναμεί με φαρμακευτική Αποκάλυψη, μπορεί να επιστρέψει την Ιατρική στον Μεσαίωνα: ο κόσμος θα πεθαίνει από απλές λοιμώξεις και μετεγχειρητικές επιπλοκές, ενώ κάθε θεραπεία που εξασθενεί το ανοσοποιητικό, όπως πολλές για τον καρκίνο, θα καταστούν εξαιρετικά επικίνδυνες.
Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Lancet Infectious Diseases», τα ανθεκτικά μικρόβια που εντόπισαν φέρουν ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που ονομάσθηκε MCR-1 και εμποδίζει την πολυμυξίνη κολιστίνη να τα εξουδετερώσει.
Τα μικρόβια πρωτοεντοπίσθηκαν σε μία φάρμα χοίρων στην Σαγκάη, όπου έλεγχοι ρουτίνας εντόπισαν ένα στέλεχος κολοβακτηριδίου (e. coli) ανθεκτικό στην κολιστίνη.
Θορυβημένοι οι επιστήμονες προχώρησαν σε τυχαίους, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε τέσσερις κινεζικές επαρχίες, καθώς και σε ωμό χοιρινό κρέας και κοτόπουλα που διατίθενται σε 30 υπαίθριες αγορές και 27 σούπερ μάρκετ της επαρχίας Γκουάνγκζου.
Εξέτασαν επίσης δείγματα από ασθενείς δύο νοσοκομείων των επαρχιών Γκουάνγκζου και Ζέιγιανγκ.
Αποτέλεσμα: το ένα πέμπτο των ζώων στις κτηνοτροφικές μονάδες, το 15% των δειγμάτων ωμού κρέατος και 16 ασθενείς ήταν φορείς ανθεκτικών μικροβίων.
Το χειρότερο, δε, είναι ότι δεν εντοπίστηκαν μόνο μικρόβια e. coli ανθεκτικά στην κολιστίνη.
Προφανώς έγινε εξάπλωση της μετάλλαξης μεταξύ των μικροβιακών ειδών, διότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε ανθεκτική κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (klebsiella pneumoniae) και σε άλλες ανθεκτική ψευδομονάδα η αεριογόνος (pseudomonas aeruginosa).
Και τα δύο αυτά μικρόβια προκαλούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Η μεν κλεμπσιέλλα είναι συχνή αιτία ουρολοιμώξεων και πνευμονίας, η δε ψευδομονάδα προκαλεί μεταξύ άλλων ουρολοιμώξεις, μηνιγγίτιδα, λοιμώξεις από καθετήρες, σηψαιμία, πνευμονία και λοιμώξεις τραυμάτων.
Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ανάλογο πρόβλημα έχει αρχίσει να αναδύεται και σε άλλες χώρες, όπως το Λάος και η Μαλαισία.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως το όλο πρόβλημα οφείλεται στην κατάχρηση κολιστίνης στην κτηνοτροφία.
Και δηλώνουν πως μόλις εξαπλωθούν τα βακτήρια αυτά σε όλο τον κόσμο (δεν τίθεται καν θέμα «αν» θα εξαπλωθούν – αυτό είναι βέβαιο, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Τίμοθυ Γουώλς από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο BBC) θα έχει αρχίσει η Αποκάλυψη για την οποία χρόνια τώρα προειδοποιούν, αλλά ο κόσμος κωφεύει.
Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι πως όσο περισσότερα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται – στους ανθρώπους ή στα ζώα, στα ζώα της φάρμας ή στα κατοικίδια – τόσο πιο εύκολο είναι για τα βακτήρια να μεταλλαχθούν για να γίνουν ανθεκτικά σε αυτά.
Παρ’ όλα αυτά, η κολιστίνη ήταν το πέμπτο ευρύτερα χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό στην ευρωπαϊκή κτηνοτροφία το 2010. Και η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια στην κατανάλωση αντιβιοτικών από ανθρώπους, καθώς επιμένουμε να παίρνουμε «αντιβίωση» με κάθε βήχα, συνάχι και πυρετό που παρουσιάζουμε – εννοείται χωρίς να συμβουλευόμαστε πρώτα έναν γιατρό.