Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν, ότι ανακάλυψαν περιοχή του εγκεφάλου, που ενεργοποιεί την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία προ τους άλλους.
Η εν λόγω εγκεφαλική περιοχή είναι πιο ενεργή στους ανθρώπους με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και αλτρουισμό, οι οποίοι συμμερίζονται τα συναισθήματα και προβλήματα των γύρω τους.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τη δρα Πατρίτσια Λόκγουντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).
Οι ερευνητές πειραματίσθηκαν με 31 εθελοντές ηλικίας 19 έως 32 ετών, που κλήθηκαν να κάνουν διάφορες επιλογές, οι οποίες ωφελούσαν είτε τους ίδιους, είτε άλλους ανθρώπους, είτε κανέναν. Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος των εθελοντών παρακολουθείτο με την τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης.
Εντοπίσθηκε έτσι μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία μόνο αυτή ενεργοποιείται, όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν να βοηθάνε τους άλλους ή απλώς σκέπτονται να το κάνουν.
Όσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης, μαθαίνουν πιο γρήγορα να είναι γενναιόδωροι και να ωφελούν τους άλλους. Ακριβώς σε αυτούς τους ανθρώπους το «κέντρο της γενναιοδωρίας», στον φλοιό της πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου (στην περιοχή γνωστή ως sgACC), είναι πιο ενεργό.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς των ψυχοπαθών, οι οποίοι αδιαφορούν για τα συναισθήματα των άλλων.