Δεν ξέρεις, πια, από πού να πρωτοπροφυλάξεις τα παιδιά. Στη λίστα κινδύνων έρχονται δυναμικά να προστεθούν και προϊόντα που δεν λείπουν από κανένα σπίτι – μιας και χρησιμοποιούνται καθημερινά – αλλά και ουσίες από τον αέρα που αναπνέουμε…
Η επιστημονική ομάδα, γνωστή με το όνομα TENDR (Targeting Environmental Neuro-Developmental Risks), εκφράζει, μεταξύ άλλων, την ανησυχία της για τις λεγόμενες οργανοφωσφορικές ενώσεις, που χρησιμοποιούνται ως παρασιτοκτόνα, τα επιβραδυντικά φλόγας, γνωστά ως PBDEs, που ανευρίσκονται σε υφάσματα επιπλώσεων και ηλεκτρονικά είδη, τα κάθε είδους χημικά που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα και για τις φθαλικές ενώσεις που υπάρχουν στα πλαστικά αντικείμενα, από τις κουρτίνες του μπάνιου και τα δοχεία των τροφίμων, έως το ταμπλό του αυτοκινήτου.
Στις ΗΠΑ οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται ακόμα κατά την παραγωγή καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ειδικούς τα παιδιά διατρέχουν πάρα πολύ υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, όπως ο αυτισμός, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, τα νοητικά ελλείμματα και οι μαθησιακές και συμπεριφορικές διαταραχές.
«Η μείωση της έκθεσης σε αυτά τα τοξικά χημικά είναι εφικτή και απολύτως απαραίτητη για να προστατευθούν τα παιδιά του σήμερα και του αύριο» υπογράμμισαν οι ξένοι ειδικοί. Όπως είπαν, μόλις υπάρξει η παραμικρή ένδειξη κινδύνου, οι κυβερνήσεις πρέπει να απαγορεύουν αμέσως τη χρήση αυτών των προϊόντων, αντί να περιμένουν να βρεθούν οριστικές αποδείξεις για την επικινδυνότητά τους.