Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 ανθρώπους έρχονται συχνά αντιμέτωποι με ενοχλήσεις όπως πόνος και δυσφορία στο στομάχι ή την κοιλιά, φούσκωμα, παλινδρόμηση ή δυσκοιλιότητα.

Τα προβλήματα του γαστρεντερικού είναι πολύ συνηθισμένα, ειδικά στις γυναίκες.

Δείτε τις 5 πιο κοινές παθήσεις του στομάχου, καθώς και πώς αντιμετωπίζονται, σύμφωνα με το onmed.gr:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση οισοφαγίτιδας. Χαρακτηρίζεται ως νόσος όταν γίνεται η αιτία βλαβών στον οισοφάγο ή επηρεάζει την ποιότητα ζωής, με δύο ή περισσότερα επεισόδια οπισθοστερνικού καύσου εβδομαδιαίως. Πρόκειται για ασθένεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καούρες, σφίξιμο και πόνο στο στομάχι μετά το φαγητό.

Οι στόχοι θεραπείας της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η υποχώρηση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν μη φαρμακευτικά μέσα όπως η αλλαγή τρόπου ζωής η οποία είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή της παλινδρόμησης.

Τέτοια μέτρα είναι η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, η αποφυγή κατάκλισης μετά το γεύμα για 2-3 ώρες, η αποφυγή γευμάτων αργά το βράδυ, η μείωση κατανάλωσης καφέ, τσαγιού, αεριούχων και αλκοολούχων ποτών, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας κ.α.

Δυσπεψία

Η δυσπεψία δεν είναι ασθένεια αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων. Πρόκειται για την κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος που δημιουργεί δυσχέρειες κατά την πέψη. Τα βασικά συμπτώματα είναι το φούσκωμα, η δυσφορία και ο πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς, δηλαδή στην περιοχή που βρίσκεται το στομάχι. Συνοδεύεται από αναγούλες, ρεψίματα, κάποτε από εμετούς και ανορεξία. Μπορεί επίσης να συνυπάρχει και καούρα δηλαδή αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο (οπισθοστερνικός καύσος συνήθως λόγω επιστροφής του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο).

Για να αποφύγετε τη δυσπεψία αποφεύγετε τα πικάντικα φαγητά και πλούσια σε λιπαρά φαγητά, μασάτε καλά την τροφή, πηγαίνετε για ύπνο τουλάχιστον δύο ώρες μετά το τελευταίο γεύμα και αποφεύγετε το αλκοόλ και τα σφιχτά και στενά ρούχα.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία κοινή λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που εκδηλώνεται με επίμονα συμπτώματα. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο αλλά συνήθως περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, αίσθημα πληρότητας και φουσκώματος και αλλαγές ή διαταραχές στις συνήθειες του εντέρου. Εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα (δυσκολία στην κένωση του εντέρου ή λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα) ή διάρροια (συχνές ή πολύ υδαρείς κενώσεις και πιεστική ανάγκη για κένωση) ή και εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας.

Δεν προκαλεί σημαντικές επιπλοκές και η αντιμετώπισή του βασίζεται κυρίως στην εκπαίδευση στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Συμβουλές για τη δίαιτα, τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής βοηθούν σημαντικά πολλούς πάσχοντες ασθενείς.

Δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα θεωρείται η μείωση της συχνότητας των κενώσεων σε λιγότερες από 3 την εβδομάδα ή η ανάγκη για σημαντικά αυξημένη εφαρμογή πίεσης ώστε να επιτευχθεί η αφόδευση.

Η δυσκοιλιότητα δεν είναι νόσος, αλλά σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να είναι είτε ιδιοπαθές ή μπορεί να αποτελεί εκδήλωση πολλών παθήσεων και διαταραχών. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους, πάσχουν από δυσκοιλιότητα, η οποία δεν είναι ούτε μόνιμη ούτε σοβαρή. Είναι σημαντικό λοιπό να γίνει κατανοητό τι την προκαλεί, προκειμένου να την προλάβει και να την θεραπεύσει κάποιος.

Κοιλιακό άλγος

Το κοιλιακό άλγος είναι πόνος που γίνεται αισθητός μεταξύ του θώρακα και της βουβωνικής χώρας. Η περιοχή αυτή συχνά αναφέρεται ως στομαχική περιοχή ή κοιλιά. Όλοι βιώνουν πόνο στην κοιλιά κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τις περισσότερες φορές, δεν προκαλείται από ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Είναι δε τέσσερις φορές πιο συχνός στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Επειδή ο πόνος στην κοιλιά συνδέεται με πολλές και διαφορετικές παθήσεις, πρέπει να γνωρίζετε πότε να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια. Σε πολλές περιπτώσεις μπορείτε απλά να περιμένετε, να χρησιμοποιήσετε κάποια θεραπεία στο σπίτι και να καλέσετε το γιατρό σας αργότερα μόνο εάν τα συμπτώματα επιμείνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025