Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το νέο εμβόλιο της Novavax, το οποίο είναι εντελώς διαφορετικής τεχνολογίας από τα προηγούμενα.
Όπως αναφέρει στο ΕΘΝΟΣ ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Βαγγέλης Μανωλόπουλος, το συγκεκριμένο εμβόλιο εισάγει στον οργανισμό την πρωτεΐνη ακίδας, από την οποία εισέρχεται ο ιός στα κύτταρά μας και έτσι τον βοηθάει να αναπτύξει ανοσία. Τα mRNA εμβόλια εισάγουν στα κύτταρα τα εργαλεία, προκειμένου να παράξουν την πρωτεΐνη και μετά να δημιουργηθεί ανοσία.
«Άρα το συγκεκριμένης τεχνολογίας εμβόλιο μπορεί να απαλλάξει από τους φόβους, όσους είναι αρνητικοί απέναντι στα MRNA εμβόλια. Δημιουργεί ελπίδες ότι οι συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμών θα πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν, αφού δε υπάρχει σε αυτό η τεχνολογία mRNA», λέει στο ΕΘΝΟΣ ο κ. Μανωλόπουλος.
Αποτελεσματικό κατά 90% – Συνηθισμένες οι παρενέργειες
Κατά τον ίδιο, το εν λόγω εμβόλιο της Novavax είναι κατά 90% αποτελεσματικό και ήδη χρησιμοποιείται σε χώρες, προκειμένου να πειστούν και να εμβολιαστούν, όσοι φοβούνται. Στις 21 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα προμηθευτεί 168.000 δόσεις ως πρώτη παρτίδα από το συγκεκριμένο εμβόλιο και οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν από το Μάρτιο. Στη συνέχεια αναμένονται στη χώρα και άλλες περίπου 360.000 δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο της Novavax.
Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες του εν λόγω εμβολίου, ο κ. Μανωλόπουλος σημειώνει ότι προκαλεί τις ίδιες με τα άλλα εμβόλια που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στον πληθυσμό. Οι εμβολιασμένοι παρουσιάζουν την πρώτη ημέρα χαμηλό πυρετό και αισθάνονται μία σχετική ατονία.
Πιθανότατα νέος κύκλος εμβολιασμών το φθινόπωρο
Κατά τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία που ακολουθεί η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη, το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνει ένας ακόμα κύκλος εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό το ερχόμενο φθινόπωρο. Για τη συνέχεια εκτιμάει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ιός μπορεί να γίνει ενδημικός και να εμβολιαζόμαστε μία φορά κάθε χρόνο.
«Είναι πολύ πιθανό ο ιός να αποκτήσει ενδημικό χαρακτήρα και να προχωρούμε σε εμβολιασμούς μία φορά το χρόνο. Εκτιμώ ότι το πιθανότερο είναι να γίνει ένας ακόμα κύκλος εμβολιασμών το ερχόμενο φθινόπωρο. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διενέργειας μίας τέταρτης δόσης εμβολίων αυτό το διάστημα, παρά το γεγονός ότι στο Ισραήλ ήδη εφαρμόζεται αυτό, σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, δε φαίνεται να προχωράει αυτή η επιλογή», τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος.