Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που δόθηκε ενόψει του 3ου Διεθνούς Αθηναϊκού Συμποσίου, με θέμα «Γαστρεντερικός καρκίνος: Πρόληψη, Αναγνώριση & Διαχείριση – Ένα αλφαβητάρι Για Ιατρούς (Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς)», που θα γίνει 8 και 9 Ιουλίου στην Αθήνα, διακεκριμένοι γαστρεντερολόγοι μίλησαν για τον καρκίνο παχέως εντέρου, κατακεραυνώνοντας την εξέταση καρκινικών δεικτών.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά, είναι παντελώς άχρηστοι για πρόληψη ή για διάγνωση. “Να την πληρώνουν οι γιατροί που τη γράφουν” είπε ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, αναπληρωτής καθηγητής γαστρεντερολογίας. “Οι καρκινικοί δείκτες είναι κατάλληλοι μόνο για παρακολούθηση, μετά από χειρουργική παρέμβαση ή θεραπεία. Πρέπει να απαγορεύονται δια ροπάλου από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν κάποιος θέλει από μόνος του να τις κάνει, ας πάει να τις κάνει κι ας τις πληρώσει από την τσέπη του”.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρίας Σωτήρης Γεωργόπουλος εξήγησε: “Εμβρυϊκοί δείκτες είναι αυτοί. Κάποιοι, ελάχιστοι, καρκίνοι βγάζουν τέτοιους δείκτες, αλλά όχι οι περισσότεροι. Έχει τύχει να έχει ασθενής καρκίνο παχέως εντέρου και οι καρκινικοί δείκτες να βγουν μια χαρά. Ίσως μόνο να χρειάζονται – κι αυτό είναι, επίσης, υπό αίρεση – σε καρκίνους του παγκρέατος, όταν γίνονται σε άτομα υψηλού κινδύνου”.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο 1200 άνδρες και 1000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο στο παχύ έντερο. Μεγάλο ποσοστό ασθενών, δε, δεν ξέρει ότι πάσχει, γιατί δεν πάει να κάνει κολονοσκόπηση.

Ένα άλλο μείζον ζήτημα είναι η αδράνεια της Εθνικής Επιτροπής Πρόληψης Καρκίνου Παχέως Εντέρου. Συστάθηκε από το Υπουργείο Υγείας το 2014, αλλά πρακτικά δεν έχει λειτουργήσει και, όπως κατήγγειλαν οι γαστρεντερολόγοι, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. “Ζητάμε την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας για να ενημερώσουμε τον κόσμο με δικά μας χρήματα, αλλά έχει τόση γραφειοκρατία και, τελικά, δεν μας τη δίνουνε. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον να υπάρξει η Εθνική Επιτροπή, δεν γίνεται να υπάρξει” είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρίας.

Ιδανικά, αν η εν λόγω Εθνική Επιτροπή ήταν σε ισχύ, θα ξεκινούσε η πρόληψη σταδιακά ανά ηλικία και κατά νομό. Δήμοι και Νομαρχίες θα ενημερώνονταν με επιστολή και σε συνεργασία μαζί τους θα ξεκινούσε η κάλυψη των πολιτών σε επίπεδο πρόληψης. “Θα μπορούσε να δίνεται ένα κουπόνι από τον ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους. Από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Η Πολωνία έχει ένα πολύ καλό πρόγραμμα. Ξεκίνησε από 5% τω πολιτών και το έχει φτάσει στο 20%” εξήγησαν οι ειδικοί.

Σε σύγκριση με τη θεραπεία του καρκίνου στο παχύ έντερο, πάντως, η πρόληψη – μέσω κολονοσκόπησης – είναι συμφέρουσα και σε αυτή την περίπτωση, αφού η εξέταση κοστίζει μόλις το 1/7 του κόστους αντιμετώπισης της ασθένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025