Το σώμα χρειάζεται το λίπος για να λειτουργήσει σωστά, για την απορρόφηση των βιταμινών, για να έχει ενέργεια, για την προστασία των εσωτερικών οργάνων και για να μπορούν οι ορμόνες να βρίσκονται σε ισορροπία.
Είναι βέβαια γεγονός ότι δεν είναι όλα τα λίπη ίδια. Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά, τα οποία βρίσκονται μεταξύ άλλων στα επεξεργασμένα τρόφιμα, στο κρέας και στα γαλακτοκομικά, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κακής χοληστερόλης, ενώ αντιθέτως τα μονοακόρεστα καιπολυακόρεστα λίπη βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη ρύθμιση της ινσουλίνης και στην προστασία της καρδιάς.
Συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καλής χοληστερόλης και στη μείωση των τριγλυκεριδίων.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τέλος Αυγούστου στην επιθεώρηση JAMA Ophthalmology, οι άντρες που βρίσκονται στη μέση και την τρίτη ηλικία και οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, εάν καταναλώνουν 500 mg ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανά ημέρα (ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα) κινδυνεύουν κατά 48% λιγότερο να χάσουν την όρασή τους εξαιτίας του διαβήτη.
Παρακάτω θα δείτε έξι τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά που πρέπει να περιλαμβάνει το διατροφολόγιό σας.
1. Ωμό ελαιόλαδο
Βάλτε το ελαιόλαδο στη ζωή σας. Προτιμήστε να το καταναλώνεται ωμό, στις σαλάτες και στις σάλτσες σας. Μία κουταλιά της σούπας την ημέρα είναι αρκετή για να σας δώσει 10 γραμμάρια μονοκόρεστων λιπαρών. Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο και φτιάξτε τις δικές σάλτσες για σαλάτες με λάδι ελιάς, ξύδι ή λεμόνι. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο και στα φαγητά και στα γλυκά σας.
2. Φιστίκια Αιγίνης
Σε ποιον δεν αρέσει να τρώει φιστίκια Αιγίνης; Οι νόστιμοι αυτοί ξηροί καρποί είναι μια καλή επιλογή καθώς το 90% των λιπαρών τους ανήκουν στα υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, ενώ αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, μειώνοντας την αίσθηση της πείνας. Χρησιμοποιήστε τα φιστίκια ωμά, χωρίς αλάτι για να πανάρετε κρέατα και ψάρια ή συνοδέψτε το γιαούρτι σας και τα δημητριακά σας.
3. Σπόροι κολοκύθας
Ο ταπεινός πασατέμπος δεν πρέπει να μας συνοδεύει μόνο στα θερινά σινεμά ή στις ρομαντικές βόλτες στο πάρκο. Μπορεί να θυμίζει άλλες εποχές, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι σπόροι της κολοκύθας είναι μια πλούσια πηγή από καλά λιπαρά. Επίσης, οι σπόροι αυτοί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ωμέγα -6 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Βάλτε τους ωμούς κολοκυθόσπορους στις σαλάτες σας, στο γιαούρτι σας ή τα δημητριακά σας.
4. Λιπαρά ψάρια
Η αμερικανική ιατρική κοινότητα συνιστά την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός τουλάχιστον, δύο φορές την εβδομάδα. Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης. Αν δεν σας αρέσει ο σολομός ο κατάλογος των λιπαρών ψαριών είναι μακρύς. Επιλέξτε τόνο, πέστροφα, σκουμπρί, κολιό ή σαρδέλες. Μαγειρέψτε τα στον ατμό ή ψήστε τα σε χαμηλή φωτιά, απολαύστε τα με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.
5. Λιναρόσπορος
Μπορεί ο λιναρόσπορος να είναι μικροσκοπικός, είναι όμως θαυματουργός, καθώς το α-λινολενικό οξύ (ALA) που περιέχει είναι από τα πλέον ισχυρά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης, που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε α-λινολενικό οξύ. Πασπαλίστε με λιναρόσπορο τις σαλάτες σας και τα δημητριακά σας. Βάλτε τον στα σάντουιτς και τα τοστ σας. Αντικαταστήστε με λιναρόσπορο τα αυγά σε κουλουράκια ή κέικ. Βάλτε λιναρόσπορο ακόμα και στα μπιφτέκια σας.
6. Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και περιέχει 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα. Καταναλώστε άφοβα αβοκάντο στις σαλάτες, τα σάντουιτς, τις σάλτσες, ως αλοιφή για ψωμί ή στα smoothies σας.