Μήπως το Σαββατοκύριακο κοιμηθήκατε λίγο περισσότερο απ’ ότι συνήθως; Αν ναι, θα πρέπει να ξέρετε ότι ίσως αυτό ενέχει κινδύνους για την υγεία σας, υποστηρίζουν αμερικανικοί ερευνητές.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Πιτσμπουργκ εντόπισε συσχετισμό ανάμεσα στην αλλαγή του προγράμματος του ύπνου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου και διαβήτη.
Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για επτά ημέρες 447 άνδρες και γυναίκες, 30-45 ετών, που φόρεσαν ειδικές συσκευές καταγραφής της κίνησης για να εντοπιστούν τα χρονικά διαστήματα που ήταν ξύπνιοι ή κοιμόντουσαν.
Σχεδόν το 85% των εθελοντών κοιμόντουσαν αργά και ξυπνούσαν αργά τις ημέρες που δεν εργάζονταν.
Όσο περισσότερη διαφορά υπήρχε ανάμεσα στις εργάσιμες ημέρες και τα Σαββατοκύριακα ως προς το πρόγραμμα του ύπνου, τόσο υψηλότερος ήταν ο μεταβολικός κίνδυνος.
Όσοι κοιμόντουσαν μέχρι αργά τα Σαββατοκύριακα είχαν χαμηλότερη HDL («καλή») χολήστερόλη, υψηλότερα τριγλυκερίδια, υψηλότερη αντίσταση ινσουλίνης και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.
Μάλιστα, ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας, την θερμιδική πρόσληψη, τη χρήση αλκοόλ και άλλες παραμέτρους.
«Αν και δεν είναι ξεκάθαρη αυτή η επίδραση, πιστεύουμε ότι η αλλαγή του προγράμματος ύπνου για μια ή δυο συνεχόμενες ημέρες αποσυντονίζει τοβιολογικό ρολόι του ατόμου με αποτέλεσμα τις παρατηρούμενες συνέπειες» σχολιάζει η Δρ Πατρίτσια Γουανγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.