Αιμοδότες μέσω των social media προσπαθεί να προσελκύσει το εθνικό κέντρο αιμοδοσίας! Με τις ελλείψεις του αίματος να είναι στο «κόκκινο», οι αρμόδιοι αναζητούν νέους τρόπους για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες μονάδες αίματος.

Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, sms στα κινητά εθελοντών αιμοδοτών, «έξυπνα» μηνύματα στην επίσημη ιστοσελίδα και «επιθέσεις» φιλίας στους εθελοντές, περιλαμβάνονται στη νέα εκστρατεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) με στόχο στην αύξηση των μονάδων αίματος στη χώρα μας.

Ήδη μέσω του facebook το Κέντρο ενημερώνει για τις εξορμήσεις και συνεργασίες με Συλλόγους αιμοδοτών, ενώ επείγουσες εκκλήσεις για αιμοδοσία έλαβαν μέσω του κινητού τους εθελοντές αιμοδότες – οι οποίοι εντοπίστηκαν από το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών. Το μήνυμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, δεδομένης της μειωμένης προσφοράς αίματος, σας καλεί να προσφέρετε αίμα στην πλησιέστερη σε εσάς υπηρεσία αιμοδοσίας. Ευχαριστούμε».

Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, οι ελλείψεις αίματος που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα συνδέονται κυρίως με τη γρίπη και την κακοκαιρία, που οδηγούν σε προσωρινό αποκλεισμό αιμοδοτών και μειώνουν την προσέλευση Εθελοντών Αιμοδοτών, αλλά και τη διενέργεια προγραμματισμένων εξορμήσεων.

Συμβαίνει συνέχεια
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Θαλασσαιμικών Ασθενών με ανακοίνωσή της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, υπενθυμίζει πως δυστυχώς αυτό συμβαίνει κατ’ επανάληψη και ζητά να δρομολογηθούν οι κατάλληλες ενέργειες για να σταματήσουν τα φαινόμενα ελλείψεων αίματος και αναβολής των μεταγγίσεων των θαλασσαιμικών.

«Από τις αρχές Αυγούστου 2016 λόγω καλοκαιρινών διακοπών και κρουσμάτων ελονοσίας αλλά και όλο το φθινόπωρο έχουν παρατηρηθεί δραματικές ελλείψεις αίματος στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας των Νοσοκομείων των Αθηνών αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας που μεταγγίζεται μεγάλος αριθμός θαλασσαιμικών», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, η έλλειψη «επάρκειας αίματος» στη χώρα μας που συχνά αναφέρεται, «αποτελεί ένα πρόβλημα που η ρίζα του βρίσκεται κυρίως στην κατακερματισμένη δομή του συστήματος αιμοδοσίας και την έλλειψη κεντρικής διαχείρισης, ένα πρόβλημα που τον τελευταίο χρόνο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά».

Συγκρίσεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας με 10,5 εκατ. πληθυσμό συλλέγει ετησίως 550.000 μονάδες αίματος, ενώ εισάγει 25.000 από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Από αυτές, 320.000 προέρχονται από εθελοντές αιμοδότες και το λοιπό από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών.

Αντίστοιχα, η Ελβετία με 8,5 εκατ. πληθυσμού συλλέγει ετησίως 320.000 μονάδες αίματος. «Είναι λοιπόν άδικο για τους Εθελοντές Αιμοδότες, αλλά και για τις αιμοδοσίες της χώρας μας να λέγεται ότι οι Έλληνες δεν δίνουν αίμα, όπως είναι και εντυπωσιακό γιατί μία σημαντική συλλογή αίματος δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών μας, σε αντίθεση με όλους τους αλγόριθμους των διεθνών οργανισμών», σημειώνει.

Τα άμεσα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος που λαμβάνει το ΕΚΕΑ, περιλαμβάνουν:

• Εκκληση για αιμοδοσία Εθελοντών Αιμοδοτών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

• Αναδιανομή των αποθεμάτων αίματος από Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας χωρίς μεγάλο φόρτο μεταγγίσεων σε αυτές με μεγαλύτερο όγκο μεταγγίσεων

• Στοχευμένη έκκληση συστηματικών Εθελοντών Αιμοδοτών μέσω του ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Εθελοντών

• Συνεργασία και κινητοποίηση των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών

Ταυτόχρονα, έχουν δρομολογηθεί δομικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας, όπως συγκεντροποίηση συλλογής ελέγχου και επεξεργασίας του αίματος από τα Κέντρα Αίματος, ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για όλη την αιμοδοσία της χώρας για την απεικόνιση σε αληθή χρόνο της προσφοράς και της κατανάλωσης αίματος και ενιαίο στρατηγικό σχέδιο προσέλκυσης και διατήρησης των Εθελοντών Αιμοδοτών.

Ποιος μπορεί να δώσει αίμα
Κάθε ενήλικας, ηλικίας 18-65 ετών, με βάρος άνω των 50kg, εφόσον είναι υγιής και έχει ασφαλή τρόπο ζωής

Αιμοδότης μπορεί να γίνει κάθε ενήλικας, ηλικίας 18- 65 ετών, με βάρος άνω των 50kg, εφόσον είναι υγιής και έχει ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους έξι μήνες, είναι απαγορευτικά για έναν αιμοδότη.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά, εάν υπολογίσει κανείς και τον χρόνο συμπλήρωσης του ερωτηματολόγιου και του ιατρικού ελέγχου. Η πράξη της αιμοδοσίας από μόνη της διαρκεί μόνο δέκα λεπτά. Εφόσον κάποιος πληροί τα κριτήρια αποδοχής του αιμοδότη και δεν ισχύει κάποιο από τα κριτήρια αποκλεισμού, μπορεί να προσέλθει στις υπηρεσίες αιμοδοσίας. Απαιτείται η λήψη ελαφρού γεύματος 3 με 4 ώρες πριν από την αιμοδοσία καθώς και λήψη πολλών υγρών, τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία.

Συνολικά περίπου 450 ml αίμα συλλέγεται και μόνο με αυτό σώζονται τρεις ζωές. Το σώμα θα αντικαταστήσει το πλάσμα (το υγρό στοιχείο του αίματος) μέσα σε 24 ώρες. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις μέρες για να αποκατασταθούν, ενώ ο σίδηρος θα έχει αναπληρωθεί μέσα σε έξι με οκτώ εβδομάδες.

Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσιών πρέπει να είναι τρεις μήνες, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί ένας αιμοδότης να δίνει αίμα τέσσερις φορές τον χρόνο. Οι γυναίκες μπορούν να δίνουν αίμα τρεις φορές τον χρόνο. Οι δότες αιμοπεταλίων μπορούν να δίνουν αιμοπετάλια συχνότερα.

Στο αίμα που συλλέγεται γίνονται έλεγχοι για HIV, σύφιλη, ηπατίτιδα Β και C καθώς και για τον ιό HTLV. Επίσης προσδιορίζεται η ομάδα αίματος. Οι αιμοδότες εάν χρειαστούν αίμα τις περισσότερες φορές βρίσκουν εύκολα. Υπάρχει περίπτωση όμως, εάν χρειάζονται πολλές μονάδες ή ο εθελοντής ανήκει σε σπάνια ομάδα αίματος αυτό να είναι δύσκολο. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος που η αιμοδοσία πρέπει να στηρίζεται στους συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες και όχι στους αιμοδότες που δίνουν μόνο όταν έχει ανάγκη κάποιος δικός τους άνθρωπος.