Γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό δίνουν καθημερινά σκληρό αγώνα για να περιθάλψουν τους ασθενείς στο ΕΣΥ, βασιζόμενοι κυρίως στην αυτοθυσία τους και λιγότερο στα υλικά που (πρέπει να) διαθέτουν.
Ταπεινά, ευτελούς αξίας υλικά αλλά άκρως απαραίτητα για την κλινική πράξη και περίθαλψη αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία στα Τμήματα Επειγόντων και στις κλινικές.

Πολλά βασικά αναλώσιμα υλικά δίδονται επίσης με το σταγονόμετρο στους εργαζόμενους από τις αποθήκες και τους υπεύθυνους, και με τη σύσταση «να κάνετε συνετή χρήση για να σας φτάσουν», ενώ σε κάθε περίπτωση ξέρουν πως δεν θα ανατροφοδοτηθούν.

Τις «τρύπες» σε υλικά καλύπτουν, θέλοντας και μη, συχνά οι ίδιοι οι νοσηλευόμενοι με τους οικείους τους, που φροντίζουν να αγοράζουν από τα φαρμακεία πέριξ των νοσοκομείων ό,τι λείπει και είναι αναγκαίο για τη φροντίδα του ασθενή τους.

Ο κατάλογος των υλικών που λείπουν

Οι ελλείψεις σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο για το ΕΣΥ. Πλέον όμως χαρακτηρίζεται μια συνεχώς εντεινόμενη δραματική κατάσταση δεδομένου ότι έχει κλείσει η στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι προμήθειες γίνονται με το σταγονόμετρο, και όταν οι προμηθευτές φτάνουν στα όριά τους και αρνούνται να συνεχίσουν να δίνουν υλικά εάν δεν πληρωθούν τοις μετρητοίς ή εάν δεν προκαταβληθεί τμήμα του ποσού, τότε τα νοσοκομεία δρομολογούν τη διαδικασία του… δανεισμού.

«Δανεικά» από τις άλλες κλινικές, «δανεικά» από τα όμορα νοσοκομεία, «δανεικά» από το ΕΚΑΒ, «δανεικά» κι αγύριστα από τους ασθενείς.

Βαμβάκι, σύριγγες, γάντια, γάζες, επίδεσμοι αποτελούν το τοπ 5 των υλικών που είναι δυσεύρετα στα δημόσια νοσοκομεία. Η έλλειψη σε βαμβάκι, μάλιστα, έγινε θέμα και στους βρετανικούς Times, καθώς το κατήγγειλε η εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΚΑΤ, του μεγαλύτερου τραυματιολογικού κέντρου της χώρας.

Οι ασήμαντες φαινομενικά σύριγγες δεν κυκλοφορούν συχνά στις κλινικές και τα εργαστήρια, δυσκολεύοντας πρωτίστως την ιατρική πράξη και κατά συνέπεια τους ασθενείς. Το ίδιο «πολύτιμα» είναι και τα γάντια – τα οποία σημειωτέον οι νοσηλευτές και οι γιατροί φορούν δυο δυο το ένα πάνω στο άλλο γιατί σκίζονται πολύ εύκολα με αποτέλεσμα να γίνονται… καλός αγωγός μικροβίων και λοιμώξεων.

Οι αυτοκόλλητες γάζες και τα επιδεσμικά υλικά είναι επίσης υλικό προς αναζήτηση από τα περισσότερα τμήματα των νοσοκομείων.

Ελλείψεις καταγράφονται ακόμη σε παυσίπονα, αντιπυρετικά και γενικώς Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), τα οποία δίδονται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων πολλών ασθενών.

Συνήθως οι εργαζόμενοι ενημερώνουν τους συγγενείς των ασθενών για την έλλειψη και τους συνιστούν να φέρουν δικό τους είτε από το σπίτι τους. είτε να το αγοράσουν.

Το ίδιο γίνεται και με το υγειονομικό υλικό που πρέπει να διατίθεται για τους ασθενείς με κατάκλιση, πχ με ορθοπεδικά περιστατικά, βαριά χειρουργεία, εγκεφαλικά κα – έτσι τα ειδικά σεντόνια, οι πάνες, και παρεμφερή υλικά αγοράζονται από τους συγγενείς που θέλουν ευλόγως να διαφυλάξουν την υγιεινή των ανθρώπων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025