Προστατευτικοί παράγοντες
– Σκόρδο ακατέργαστο ή ελαφρά μαγειρεμένο
– Τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή και λυκοπένιο
– Ψάρια
– Τσάι
– Πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Α και ασκορβικό οξύ
– Ψύξη των τροφίμων μειώνει τους πιθανούς κινδύνους
– Λαχανικά: κρεμμύδια
– Βιταμίνη C: προστατευτική δράση ιδιαιτέρως εναντίον του Helicobacter Pylori
– Κίτρινα κρεμμύδια
Παράγοντες κινδύνου
– Κάπνισμα
– Υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου
– Υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος
– Χαμηλή κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως
– Υψηλή κατανάλωση αλατιού