Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά συχνές, ιδιαίτερα στο γυναικείο πληθυσμό.
Θεωρούνται αυτοάνοσης αιτιολογίας, ωστόσο ο τρόπος ζωής μας (π.χ. διατροφή, στρες) μπορεί επίσης να επηρεάσει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός ή κάποια άλλη διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς.
Δείτε τέσσερις στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε σήμερα κιόλας ώστε να εξασφαλίσετε ότι ο μικρός αδένας που παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο σωστά.
1. Επιλέξτε τη μεσογειακή διατροφή
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, προλαμβάνει την εκδήλωση φλεγμονής στο σώμα. Η εκδήλωση φλεγμονής στο γαστρεντερικό μπορεί να πυροδοτήσει γενικευμένη ανοσοαντίδραση, διαδικασία που παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση των διαταραχών του θυρεοειδούς. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καθαρές πρωτεΐνες και ψάρι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
2. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία, όπως τα έτοιμα αρτοποιήματα και διαφόρων ειδών αλμυρά σνακ, καθώς και τα αλλαντικά και τα αναψυκτικά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και συντηρητικών, χρώματα και βλαβερά λιπαρά. Τα συστατικά αυτά προωθούν την εκδήλωση φλεγμονής στο γαστρεντερικό, άρα και την ανοσοαντίδραση.
3. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη λήψη συμπληρώματος
Το ιώδιο είναι ένα αμέταλλο απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Η έλλειψη ιωδίου αποτελεί αιτία της διόγκωσης του θυρεοειδούς αδένα και του υποθυρεοειδισμού, αν και σήμερα στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι αρκετά σπάνια. Από την άλλη, η υπερφόρτωση του οργανισμού με ιώδιο μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση υπερθυρεοειδισμού. Δύο άλλα συστατικά, το σελήνιο και η βιταμίνη D, έχουν συνδεθεί με τη βελτιωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς, οπότε πρέπει να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες και αυτών.
4. Προστατευθείτε από τοξίνες του περιβάλλοντος
Η χρόνια έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες, δηλαδή σε ουσίες που επεμβαίνουν στη λειτουργία του συστήματος που ελέγχει τις ορμόνες, θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει, έστω και σε μικρό βαθμό, στην εκδήλωση διαταραχών του θυρεοειδούς. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα PFCs που βρίσκονται σε βραδυφλεγή υλικά, αδιάβροχα υφάσματα και αντικολλητικά σκεύη, οι φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται κυρίως σε μαλακά πλαστικά, και η δισφαινόλη Α που βρίσκεται σε σκληρά πλαστικά και κονσέρβες.