Σύμφωνα με την σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Ένωσης Νόσου Αλτσχάϊμερ (Alzheimer’s & Dementia) η δίαιτα αποτελείται από 15 βασικά στοιχεία: 10 ομάδες «υγιεινών τροφών για τον εγκέφαλο» και 5 ομάδες… ανθυγιεινών φαγητών. «Πράσινες» σαλάτες και άλλα λαχανικά, καρύδια, μούρα, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρι, πουλερικά, ελαιόλαδο και κρασί συνιστούν τον πρώτο όμιλο τροφών για την υγεία του μυαλού. Ο δεύτερος όμιλος περιλαμβάνει «ερυθρά» κρέατα, βούτυρα και μαργαρίνες, τυριά, γλυκά και πάστες, κατεψυγμένες τροφές και φαστ-φουντ, αυτά δηλαδή που θα πρέπει να περιορισθούν.
Αντίθετα με την δίαιτα DASH και την Μεσογειακή διατροφή που προβλέπουν υψηλή κατανάλωση φρούτων, η δίαιτα MIND εστιάζει κυρίως στα μούρα καθώς βατόμουρα και φράουλες ειδικά, έχουν βρεθεί ότι κάνουν καλό στον εγκέφαλο. Η νέα δίαιτα είναι εύκολο να εφαρμοσθεί, λένε οι ερευνητές, εμφανίζοντας αποτελέσματα ακόμη και για τους… λιγότερο φανατικούς. Σε δοκιμές που έγιναν, τα άτομα που ακολουθούσαν Μεσογειακή δίαιτα είχαν 54% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάϊμερ, όσοι προτίμησαν την MIND είχαν 53% ενώ εκείνοι που έμειναν πιστοί στην DASH περιόρισαν τις πιθανότητες κατά 39%.