Οι ξηροί καρποί με τις λιγότερες θερμίδες (160 ανά 28 γραμμάρια σερβιρίσματος) είναι τα αμύγδαλα που περιέχουν και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 14 γραμμάρια λίπους.
Ακολουθούν τα κάσιους (5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 13 γραμμάρια λίπους) και τα φιστίκια (6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 13 γραμμάρια λίπους).
Αποφύγετε ξηρούς καρπούς που συσκευάζονται ή ψήνονται σε λάδι. Αντ’ αυτού, προτιμήστε τους ωμούς ή τους αποξηραμένους καρπούς. Οι ψημένοι ξηροί καρποί μπορεί να έχουν θερμανθεί σε υδρογονωμένα λιπαρά ή σε λιπαρά με ωμέγα-6 οξέα, ή γενικά σε υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να καταστρέψουν τα θρεπτικά συστατικά τους.
Πάντα ανά 28 γραμμάρια σερβιρίσματος, οι χειρότεροι ξηροί καρποί είναι τα φιστίκια τύπου macademia (2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 21 γραμμάρια λίπους) και τα πεκάν (3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 20 γραμμάρια λίπους) τα οποία έχουν τις περισσότερες θερμίδες (200) μαζί με τα χαμηλότερα ποσοστά πρωτεΐνης και τα υψηλότερα ποσοστά λιπαρών.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνουν και καλό στον οργανισμό σας. Η διαφορά μεταξύ αυτών και των ξηρών καρπών με τις χαμηλότερες θερμίδες είναι μόνο 40 θερμίδες ανά 28 γραμμάρια σερβιρίσματος. Εφ’ όσον δεν το παρακάνετε με τις ποσότητες που καταναλώνετε, κάθε είδος ωμών ξηρών καρπών θα σας δώσει μια καλή δόση από καλά λιπαρά και θρεπτικά συστατικά.