Ο κ. Γιαννακόπουλος -ενώπιον ενός πολυπληθούς και ζεστού ακροατηρίου από το οποίο χειροκροτήθηκε θερμά- αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ομιλία του για τις συνέπειες που είχαν τα μνημονιακά μέτρα, όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για τον κλάδο, αφού τα χαράτσια clawback και rebate, αλλά και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, ανακοίνωσε, μάλιστα, και μία σημαντικότατη είδηση, που αφορά σε σπουδαία συνεργασία της εταιρείας του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ με πολυεθνική, καθώς από την 1η Απριλίου η Bristol-Myers Squibb ανέθεσε στη ΒΙΑΝ, τη διανομή και προώθηση της σειράς αναλγητικών-αντιπυρετικών DEPON.
Αναλυτικά, η ομιλία – τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου:
«Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί φαρμακοποιοί συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση Hellas Pharm, μαρτυρά την αγωνία του Έλληνα φαρμακοποιού για το μέλλον του κλάδου. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και ελπιδοφόρο μήνυμα. Οι επιστήμονες του φαρμάκου είναι εδώ, ετοιμοπόλεμοι, για να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους, από τα μέτρα των προηγούμενων, μνημονιακών κυβερνήσεων.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση Σαμαρά, με πρωτεργάτες τους υπουργούς Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, έβαλε στόχο να εξαφανίσει ολόκληρη την ελληνική αλυσίδα φαρμάκου, από τα φαρμακεία της γειτονιάς μέχρι την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Νομίζανε ότι θα γίνουν οι νεκροθάφτες της υγείας. Δυστυχώς γι’ αυτούς, ευτυχώς για εμάς, είμαστε ακόμα εδώ, γιατί οι Ελληνες δεν πεθαίνουν ποτέ. Πιστοί, βέβαια, στο δρόμο που χάραξε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που άνοιξε την πόρτα, για να αλώσουν ξένα συμφέροντα τον τομέα του φαρμάκου και την υγεία των Ελλήνων.
Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει για τον κλάδο του φαρμάκου η τεράστια μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, τα χαράτσια του rebate και του clawback, η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τι συνέπειες έχουν όλα αυτά για τους ασθενείς.
Η ανθρωπιστική κρίση, την οποία μόλις χθες διαπίστωσαν για πρώτη φορά και οι εταίροι της Ελλάδας, «χτύπησε» δραματικά όλα αυτά τα χρόνια την υγεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση και έχει όλη τη στήριξη του ελληνικού λαού, να ανασχέσει αυτή την κατάσταση. Άλλωστε, το πρώτο θετικό βήμα έγινε για να προστατευτούν τουλάχιστον οι συμπολίτες μας, που ζουν στο όριο της φτώχειας. Αναμένουμε να προχωρήσουν και οι προεκλογικές εξαγγελίες για τα υπόλοιπα φλέγοντα θέματα της υγείας, και πιστεύουμε ότι θα γίνουν πράξη, παρά τις απειλές των δανειστών.
Ερχόμενος, τώρα, στη ΒΙΑΝΕΞ, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν την κορυφαία διοργάνωση. Η οικογένεια Γιαννακόπουλου στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει το ελληνικό φαρμακείο και το αποδεικνύει εμπράκτως.
Η σχέση του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ με το φαρμακείο της γειτονιάς είναι σχέση εμπιστοσύνης, που έχει χτιστεί εδώ και 20 χρόνια. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, διαβλέποντας την ανοδική πορεία που θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια, τα OTC και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα, πήρε την απόφαση το 1995 για την ίδρυση της ΒΙΑΝ. Η ΒΙΑΝ, ως εταιρεία του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, είναι κυρίως προσανατολισμένη στην αγορά του φαρμακείου. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει πολύ μεγάλα και σπουδαία brands, μεταξύ των οποίων τα NOVALAC, SUDOCREM, TONOTIL, PENNSAID. Τα προϊόντα που διακινεί, τα υποστηρίζει παράλληλα με φαρμακευτικές ενημερώσεις στα φαρμακεία και ιατρικές ενημερώσεις σε γιατρούς (παιδιάτρους, παθολόγους, ενδοκρινολόγους) που γίνονται από εξειδικευμένες ομάδες συνεργατών μας.
Η ΒΙΑΝ μπορεί να δημιουργεί και να διαχειρίζεται με μεγάλη επιτυχία μεγάλα brands και αυτό το αποδεικνύει ο ραγδαίος ρυθμός ανάπτυξής της, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα, μία νέα, πολύ μεγάλη συνεργασία ξεκινάει από την 1η Απριλίου όπου η Bristol-Myers Squibb αναθέτει στη ΒΙΑΝ τη διανομή και προώθηση της σειράς αναλγητικών-αντιπυρετικών DEPON.
Ο όμιλος ΒΙΑΝΕΞ θεωρεί εξαιρετικής σημασίας την επιβίωση των περίπου 11.000 ελληνικών φαρμακείων, όχι μόνο για να διασωθούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά γιατί αποτελούν ζωτικό παράγοντα για την Υγεία στην Ελλάδα. Το μήνυμα αυτό θέλαμε να περάσουμε, με την καμπάνια για το ελληνικό φαρμακείο που πραγματοποίησε η ΒΙΑΝΕΞ το 2014, μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης του ομίλου. Ο ρόλος του Έλληνα φαρμακοποιού είναι αναντικατάστατος στη σχέση που έχει αναπτύξει με την ελληνική κοινωνία, όπως επίσης και με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Φάρμακα στα φαρμακεία, άλλα πράγματα, εκεί που πωλούνται.
Και επειδή η αλυσίδα του φαρμάκου αντιμετωπίζει ενιαία τα προβλήματα στον κλάδο, είναι κοινή ελπίδα όλων μας, η νέα κυβέρνηση να διορθώσει τα κακώς κείμενα χωρίς χρονοτριβές. Να στηρίξει το φαρμακείο της γειτονιάς και την ελληνική παραγωγή φαρμάκου, για το καλό της οικονομίας της χώρας, αλλά κυρίως της υγείας του ελληνικού λαού. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και καλή επιτυχία στο συνέδριο».
Έρχεται νομοσχέδιο για το φάρμακο
Ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής –ο οποίος, μάλιστα, όπως τονίστηκε, είναι ο μοναδικός υπουργός που επισκέπτεται το συνέδριο Hellas Pharm τα τελευταία χρόνια- χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνάντηση αυτή των φαρμακοποιών, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο κλάδος αποτελεί σύμμαχο και όχι αντίπαλο για το συμφέρον του ελληνικού λαού, ενός προδομένου λαού, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο τις τροπολογίες που δεν πέρασαν σε αυτό της ανθρωπιστικής κρίσης, όσο και βασικά θέματα φαρμακευτικής πολιτικής. Έτσι, σε λίγες ημέρες, αναμένεται να είναι έτοιμη η πρόταση για τη φαρμακευτική πολιτική και η δημιουργία ενός φορέα, πρόταση η οποία θα τεθεί υπόψιν όλων των φορέων για διάλογο.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη στήριξη της παραγωγής φαρμάκων και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα, καθώς και βασικά σημεία συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Επίσης, θα περιλαμβάνει κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη, διαμόρφωσης του rebate, αλλά και ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αισθάνονται πολίτες και όχι υπήκοοι, σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή. Στόχος μας, συνέχισε ο υπουργός, είναι να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική άμυνα.
Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, είτε πραγματικές είτε τεχνητές, ο υπουργός δήλωσε ότι θα καλέσει μέσα στις επόμενες ημέρες τον νέο πρόεδρο του ΣΦΕΕ, καθώς και του πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να συζητήσουν από κοινού το θέμα.
Έξαλλος ο Κων. Λουράντος με ωράριο και αδειοδοτήσεις
Τη σκυτάλη, μετά τον υπουργό Υγείας, παρέλαβε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, σημειώνοντας ότι στο τέλος του 2012 κατέθεσε στον Εισαγγελέα πλήρες υπόμνημα αναφορικά με όλες τις ελλείψεις φαρμάκων την περίοδο εκείνη, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, όπως είπε.
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λουράντος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι πάντα μία αλλαγή φέρνει προσδοκίες και είναι θεμιτό αυτό, καθώς οι πολιτικές των παρελθόντων ετών, αποδείχθηκαν επικίνδυνες και κατευθυνόμενες. Αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν κατασκεύασμα, όπως είπε, της κυβέρνησης Σαμαρά και όχι του Οργανισμού, κάτι που το ανακοίνωσε και επίσημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ στηλίτευσε τις πολιτικές των προηγούμενων ετών, λέγοντας ότι λοιδόρησαν και διέλυσαν έναν ολόκληρο κλάδο, ενώ, ταυτόχρονα, επιδιώχθηκε να αντικατασταθεί το φαρμακείο από το Σούπερ Μάρκετ, επιδιώχθηκε να δημιουργηθούν εταιρείες από έχοντες και κατέχοντες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν προσωπικά συμφέροντα.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρθηκε ενδελεχώς στα καυτά προβλήματα του κλάδου όπως:
– Ωράριο, ζητώντας από τον υπουργό Υγείας, να υπάρξει συγκεκριμένο και απειλώντας ότι, εάν δεν ρυθμιστεί, από την 1η Μαΐου ο Σύλλογος θα σταματήσει τις εφημερίες
– Αδειοδοτήσεις, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για απαράδεκτη νομοθεσία και ζητώντας από τον υπουργό να παγώσει αύριο κιόλας την απαράδεκτη νομοθεσία, δηλαδή, ένας φαρμακοποιός να διαθέτει 10 άδειες
– Φαρμακευτική δαπάνη, τονίζοντας ότι με τη διαρκή μείωση, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αυξήσουμε την νοσηρότητα ενός λαού. Επεσήμανε, ακόμη, ότι με μία αύξηση 10% της δαπάνης, αυξάνεται το προσδόκιμο για τις γυναίκες κατά 0,3% και κατά 0,5% για τους άνδρες.
– Βιωσιμότητα κλάδου, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει εκατοντάδες φαρμακεία και έχουν δημιουργηθεί εκατομμύρια ανασφάλιστων, με αποτέλεσμα οι ομάδες αυτές, να ελαττώνουν την δόση των φαρμάκων τους, καθώς δεν έχουν να πληρώσουν.
Απαντώντας στα μείζονα προβλήματα των φαρμακοποιών, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στόχος είναι το φάρμακο να παραμείνει δημόσιο και προσπελάσιμο αγαθό.
Αναφορικά με το ωράριο, δεσμεύθηκε ότι το θέμα θα ρυθμιστεί με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα αφορά στην πολιτική φαρμάκου, όπως και το θέμα των πολλών αδειοδοτήσεων. Μάλιστα, τόνισε ότι το θέμα των αδειών, θα το εξετάσει τη Δευτέρα. Για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα ανέφερε ότι η θέση τους είναι στα φαρμακεία, ενώ για την Ηλεκτρονική Πώληση των φαρμακευτικών σκευασμάτων σχολίασε ότι θα συζητηθεί.