Το παραδοσιακό τους πιάτο, το «koi plaa», βασίζεται στα μικρά ψάρια που ψαρεύουν από τα ποτάμια και τις λίμνες. Κόβουν το ψάρι σε μικρά κομμάτια, προσθέτουν μπαχαρικά, χυμό από μοσχολέμονο και ζωντανά κόκκινα μυρμήγκια και το σερβίρουν ωμό.
Το συγκεκριμένο πιάτο όμως, παρά το ότι είναι πολύ δημοφιλές, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Για δεκαετίες, πληθυσμοί της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης έχουν αυξημένα κρούσματα καρκίνου στο συκώτι.
Οσον αφορά τους άνδρες, το ποσοστό αγγίζει το 50% των συνολικών περιστατικών καρκίνου, με το αντίστοιχο ποσοστό στον κόσμο να είναι μόλις στο 10%.
Οι αυξημένοι δείκτες έχουν συνδεθεί με λοίμωξη από παράσιτα που βρίσκονται στο ωμό ψάρι και προκαλούν ηπατική διστομίαση.
Τα παράσιτα αυτά παράγουν χημικές ουσίες που επιδεινώνουν τις χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες εξελίσσονται σταδιακά σε καρκίνο.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται σημαντική προσπάθεια να αλλάξουν οι κάτοικοι της περιοχής συνήθειες, μαγειρεύοντας το συγκεκριμένο πιάτο, σκοτώνοντας, έτσι, τα παράσιτα.
Ο δρ Banchob Sripa, από το Tropical Disease Research Laboratory, είναι ο υπεύθυνος της όλης προσπάθειας.
«Εξετάζουμε τη σύνδεση του καρκίνου με το συγκεκριμένο πιάτο πάνω από 30 χρόνια. Διαπιστώσαμε πως τα παράσιτα δημιουργούν χημικές ουσίες, οι οποίες διεγείρουν τις φλεγμονές και μετά από χρόνια προκαλούν καρκίνο», αναφέρει.
Η ομάδα του ανακάλυψε πως σε ορισμένες κοινότητες πάνω από το 80% ασθενεί, ενώ πλήττονται ακόμα και τα μικρά παιδιά. Ο καρκίνος βέβαια σπάνια εμφανίζεται πριν την ηλικία των 50 ετών.
Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο κάθε χρόνο έρχονται πάνω από 2.000 ασθενείς με συγκεκριμένη μορφή καρκίνου στο συκώτι. Μόνο οι 200 από αυτούς θεραπεύονται, συνήθως με εγχείρηση.