Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να είναι είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις. Τα συμπτώματα ποικίλουν και εξαρτώνται από την εντόπιση που έχει ο όγκος, το μέγεθος και τον τύπο.
Οι πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να είναι είτε κακοήθεις (να περιέχουν καρκινικά κύτταρα) ή καλοήθεις (δεν περιέχουν τα καρκινικά κύτταρα). Με τον όρο πρωτοπαθή περιγράφουμε τον όγκο ο οποίος αναπτύσσεται πρωταρχικά στον εγκέφαλο και δεν αποτελεί εστία μετάστασης από κάποιο άλλο όργανο του σώματος.

Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Η ακριβής αιτία των όγκων του εγκεφάλου δεν είναι σαφής. Οι μελέτες υποστηρίζουν οτι παράγοντες κινδύνου για όγκους του εγκεφάλου αποτελούν η ιονίζουσα ακτινοβολία από υψηλή δόση ακτινών Χ (για παράδειγμα, η θεραπεία ακτινοβολίας) και το θετικό οικογενειακό ιστορικό.

Τα συμπτώματα των όγκων του εγκεφάλου εξαρτώνται από το μέγεθος, τον τύπο και την εντόπιση. Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πονοκεφάλους
μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια
επιληπτικές κρίσεις
διαταραχές της μνήμης
διαταραχές της διάθεση
αλλαγές στην προσωπικότητα
προβλήματα ισορροπίας
δυσκολία στο περπάτημα
ναυτία και εμετούς
διαταραχές στην ομιλία
διαταραχές στην όραση
διαταραχές στην ακοή

Οι πιο συχνοί τύποι των πρωτοπαθών όγκων του εγκεφάλου στους ενήλικες είναι το αστροκύτωμα, το μηνιγγίωμα, και το ολιγοδενδρογλοίωμα. Στα παιδιά συνήθως είναι
μυελοβλάστωμα και αστροκύτωμα.

Η αντιμετώπιση ενός όγκου του εγκεφάλου εξαρτάται από τον τύπο, τη θέση και το μέγεθος του όγκου, καθώς και από την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία (ή ένας συνδυασμός των παραπάνω θεραπειών).