Το μελετά επίσης τη θεραπεία σε ασθενείς που έχουν εκτεθεί σε προθεραπεία και για την πρόληψη πιο σοβαρών ασθενειών

Η αγγλο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca δήλωσε την Τρίτη 15 Ιουνίου πως η μελέτη της θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα, AZD7442, δεν εκπλήρωσε τον κύριο στόχο της πρόληψης της συμπτωματικής Covid-19 σε άτομα που πρόσφατα εκτέθηκαν στον νέο .

Η εταιρεία δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ήταν ανεμβολίαστοι ενήλικες ηλικίας άνω των 18 ετών με επιβεβαιωμένη έκθεση στον ιό τις τελευταίες οκτώ ημέρες.

Το AZD7442 μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης συμπτωματικού Covid-19 κατά 33% σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο ανέφερε η εταιρεία.

«Ενώ αυτή η δοκιμή δεν πληρούσε τον πρωταρχικό τελικό στόχο κατά της συμπτωματικής ασθένειας, ενθαρρύνουμε την προστασία που παρατηρείται σε όσους έχουν αρνητικό τεστ PCR μετά από θεραπεία με AZD7442», δήλωσε σε μια δήλωση ο Δρ Μένε (Μενέλαος) Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca.

Το AstraZeneca μελετά επίσης τη θεραπεία σε ασθενείς που έχουν εκτεθεί σε προθεραπεία και για την πρόληψη πιο σοβαρών ασθενειών

Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που μιμούνται φυσικά αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Η Rivals Regeneron Pharmaceuticals Inc και η Eli Lilly & Co έχουν αναπτύξει αμφότερες μονοκλωνικές θεραπείες αντισωμάτων που έχουν εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τη θεραπεία με το Regeneron και εξετάζει παρόμοια φάρμακα από την Eli Lilly, την Celltrion και ένα που αναπτύχθηκε από την GlaxoSmithKline και την Vir Biotechnology.

Το AZD7442 αναπτύσσεται με την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η AstraZeneca τον Μάρτιο ανακοίνωσε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την προμήθεια έως και μισού εκατομμυρίου δόσεων AZD7442.

Η εταιρεία δήλωσε την Τρίτη ότι τώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με τα επόμενα βήματα στη συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025