Η μέση ηλικίας τους όταν διαγνώστηκαν με αυτόν τον καρκίνο ήταν τα 67 χρόνια. Αφού έλαβαν υπ’ όψη όλους τους πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου (μεταξύ αυτών η ηλικία), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για το σύνολο των γυναικών κάθε πρόσθετο φλιτζάνι κανονικού (όχι ντεκαφεϊνέ) καφέ πάνω από το ένα που κατανάλωναν, σχετιζόταν με μείωση κατά 10% του κινδύνου να αναπτύξουν καρκίνο στα κύτταρα που επιστρώνουν εσωτερικά τη μήτρα (ενδομήτριο).
Ωστόσο η προστατευτική δράση του καφέ ήταν πολύ πιο έντονη στις υπέρβαρες και τις παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου. Ειδικότερα, κάθε πρόσθετο φλιτζάνι μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου κατά 12% στις υπέρβαρες εθελόντριες και κατά 20% στις παχύσαρκες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Έμιλι Φρίμπεργκ, γράφουν στη «Διεθνή Επιθεώρηση Καρκίνου» ότι ο καφές πιθανώς δρα προστατευτικά επειδή επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα λιπώδη κύτταρα και τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τη συστηματική κατανάλωση καφέ στα 40 και στα 50 με προστασία και από άλλα νοσήματα, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, η άνοια και ειδικά η συχνότερη μορφή της, που είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ.