Όπως επιβεβαιώνει ακόμη μία μελέτη, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγμα περισσότερων από 25.000 εθελοντών, από 8 ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος ήταν να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης φυτικών ινών και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καθώς και πως συνδέεται η κατανάλωση φυτικών ινών από δημητριακά, φρούτα και λαχανικά ξεχωριστά με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Παράλληλα, πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση στην οποία συμπεριέλαβαν την παρούσα μελέτη και 18 ακόμη μελέτες από όλο τον κόσμο.
Συνολικά, φάνηκε πως όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 26 γραμμάρια φυτικών ινών συνολικά ανά ημέρα, είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε διάστημα 11 ετών, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερα από 19 γραμμάρια.
Όσον αφορά στην πρόσληψη φυτικών ινών από διαφορετικές πηγές, φάνηκε ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών που προέρχονται από δημητριακά ή λαχανικά, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ δεν παρατηρήθηκε το ίδιο για τις φυτικές ίνες των φρούτων.
Είναι ευρύτατα γνωστό ότι η κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει και στη μείωση ή διατήρηση του επιθυμητού βάρους. Και αυτό γιατί η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προκαλεί γρήγορα αίσθημα κορεσμού και μας κρατά για πολλή ώρα χορτάτους, ενώ παράλληλα μειώνεται η επιθυμία του οργανισμού για λιπαρά σνακ και γλυκά μεταξύ των γευμάτων.