Μπορεί πού και πού να λαχταράμε μια πίτσα ή ένα σουβλάκι, αλλά σαν το σπιτικό φαγητό δεν έχει!
Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το σπιτικό φαγητό δεν είναι απλώς πιο νόστιμο αλλά έχει και προστατευτική δράση για την υγεία μας.
Τα άτομα που καταναλώνουν συχνά σπιτικά γεύματα, γράφουν οι ερευνητές στο ειδικό τεύχος του PLOS Medicine για την πρόληψη του διαβήτη, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη χρόνια μεταβολική νόσο σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν κυρίως έτοιμα γεύματα.
Παρατηρείται παγκοσμίως μια τάση τα γεύματα να μην προέρχονται από το σπίτι. Εύλογα προκύπτουν ανησυχίες ότι τα έτοιμα γεύματα (π.χ. γρήγορο φαγητό) παρέχουν υπερβολικά πολλές θερμίδες αλλά ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, επομένως συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους.
Τα περιττά κιλά τεκμηριωμένα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν εστιάσει στο ρόλο του σπιτικού φαγητού στην πρόληψη του διαβήτη και/ή της παχυσαρκίας.
Έπειτα από ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, οι ερευνητές του Χάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν σπιτικό δείπνο 5-7 φορές την εβδομάδα έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν σπιτικό δείπνο μόνο 2 φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο.
Περαιτέρω μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε για τα άτομα που προετοίμαζαν περισσότερα από τα γεύματα της ημέρας στο σπίτι.