Την άμεση σχέση μεταξύ της διατροφής και της ψωρίασης σημειώνουν οι επιστήμονες και τονίζουν ότι οι σωστές διατροφικές συνήθειες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης της νόσου.

Πρωταρχικής σημασίας παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ψωρίασης αποτελεί η απόκτηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, καθώς, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι τροφές δεν είναι μόνο μέσα μεταφοράς θρεπτικών συστατικών, όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, αλλά ταυτόχρονα- και πάνω απ’ όλα- σημαντικών ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και οι θειούχες ενώσεις, χρήσιμων στην ψωρίαση.

Αυτά τονίστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση για τον ρόλο της διατροφής στην ψωρίαση που διοργάνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «ΚΑΛΥΨΩ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, στις 29 Οκτωβρίου.

Οι ειδικοί εξήγησαν στους ασθενείς με ψωρίαση πώς μπορούν να μαγειρεύουν νόστιμα και υγιεινά, επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα και μαγειρεύοντάς τα σωστά, με σκοπό να βελτιώσουν την ψωρίαση τους, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερβολικού βάρους-παχυσαρκίας, μεταβολικών και καρδιαγγειακών νόσων.

Ισχυρός σύμμαχος για τους ασθενείς

Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχο για τους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση, είπε εμφατικά ο Κ. Λούμος, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «ΚΑΛΥΨΩ».

Υπολογίζεται ότι το 73% των ασθενών με ψωρίαση έχουν τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα νόσο. Αυτή μπορεί να είναι ψωριασική αρθρίτιδα, παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά νοσήματα, φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου, ΧΑΠ, αποφρακτική άπνοια ύπνου, ψυχιατρικές διαταραχές, κατάθλιψη, λεμφώματα και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η παρουσία αυτών των συνυπαρχουσών παθήσεων, καθώς και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για αυτές επηρεάζει την επιλογή της θεραπείας για την ψωρίαση.

Σύμφωνα με τη Μ. Πολίτου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, «αν η διατροφή βελτιώνει ή ακόμα και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης των συννοσηροτήτων είναι αυτονόητο ότι θα καταφεύγαμε, ενδεχομένως, σε ηπιότερες θεραπείες για την ψωρίαση. Επιπλέον, παρεμβαίνοντας με τη διατροφή στις συνυπάρχουσες παθήσεις, π.χ. σάκχαρο, παχυσαρκία, κ.λπ., θα παρεμβαίναμε και στο προσδόκιμο ζωής αυτών των ασθενών, το οποίο είναι μειωμένο εξαιτίας αυτών των παθήσεων».

Η παχυσαρκία και η ψωρίαση

Επίσης, οι επιστήμονες τόνισαν ότι έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας το 2014, συνδέει την παχυσαρκία με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψωρίασης.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ύπαρξη υψηλότερου Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην εκδήλωση της ψωριασικής αρθρίτιδας, όπως και σε αύξηση των σοβαρών συμπτωμάτων της ασθένειας.

Ο δρ. Wilson Liao, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, δήλωσε ότι η παχυσαρκία δίνει, πιθανότατα, το έναυσμα για την εκδήλωση της ψωρίασης σε ανθρώπους που έχουν κάποια προδιάθεση στη συγκεκριμένη νόσο.

Ακόμη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε υπέρβαρα άτομα, που καταφέρνουν να χάσουν βάρος, υπάρχει βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025