Επιστήμονες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ένα νέο συνδυασμό δύο φαρμάκων χημειοθεραπείας και μια κυτταρικής ανοσοθεραπείας, καταφέρνοντας να θεραπεύσουν με αυτό τον τρόπο τελείως αρκετούς ασθενείς με λέμφωμα μη-Χότζκιν.
Η πειραματική θεραπεία -που προορίζεται για ταχεία εφαρμογή στις ογκολογικές κλινικές- δοκιμάσθηκε σε 32 ασθενείς με προχωρημένη μορφή της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, που εμφανίζεται στα λεμφοκύτταρα.
Από αυτούς, στους οποίους έως τώρα καμία άλλη θεραπεία δεν είχε θετικό αποτέλεσμα, οι 11 εμφάνισαν πολύ σημαντική θετική ανταπόκριση και βελτίωση, ενώ οι επτά πλήρη εξαφάνιση των όγκων τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ανοσολόγο δρα Κάμερον Ταρτλ του Αντικαρκινικού Κέντρου Ερευνών Φρεντ Χάτσινσον του Σιάτλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».
Μετά την αρχική χημειοθεραπεία, οι επιστήμονες αφαίρεσαν τα Τ-λεμφοκύτταρα από το σώμα των ασθενών, τα τροποποίησαν γενετικά στο εργαστήριο και τα εισήγαγαν ξανά σε αυτούς. Τα γενετικά τροποποιημένα λεμφοκύτταρα, τα λεγόμενα CAR-T, καταπολέμησαν με επιτυχία τον καρκίνο.
«Το μήνυμά μας είναι ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε τους ασθενείς με λέμφωμα μη-Χότζκιν χάρη στα κύτταρα CAR-T» δήλωσε ο Ταρτλ. Παρόλα αυτά, προς το παρόν, το ποσοστό θεραπείας στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο στην οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.