Με τον όρο «άνοια» αναφερόμαστε σε μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία παρουσιάζουν άνθρωποι με νοσήματα, που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρά τους.
Τα συμπτώματα αυτά είναι καταρχήν απώλεια της μνήμης και ακολούθως διαταραχή των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών: του λόγου, της προσοχής, της συγκέντρωσης, της κρίσης.
Αποτέλεσμα αυτής της παθολογικής διεργασίας είναι η σταδιακή και αργή επιδείνωση της ικανότητας του ανθρώπου να λειτουργεί ικανοποιητικά στην καθημερινή ζωή και τελικά η πλήρης αποδιοργάνωση της προσωπικότητάς του.
Ερευνητική ομάδα από τα πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Βόρειας Καρολίνα μαζί με επιστήμονες από το νοσοκομείο Johns Hopkins και το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Μισισιπή, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας περισσοτέρων από 11.000 εθελοντών ηλικίας από 46 έως 70 ετών.
Σε χρονικό διάστημα 12-14 χρόνων, 203 από τους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με άνοια. Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της πάθησης φάνηκε να έχουν οι παράγοντες που σχετίζονταν με τον τρόπο ζωής.
Συγκεκριμένα, όσοι κάπνιζαν εμφάνιζαν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια ενώ όσοι είχαν σακχαρώδη διαβήτη παρουσίαζαν διπλάσιο κίνδυνο. Οι εθελοντές με υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες για άνοια συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογική πίεση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτοί οι παράγοντες καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η αλλαγή του τρόπου ζωής και η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου προκειμένου να προληφθεί η άνοια.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι απλές πνευματικές δραστηριότητες όπως η λύση σταυρολέξων ή το παιχνίδι με χαρτιά ενδεχομένως καθυστερούν την έκπτωση της μνήμης σε ανθρώπους που έχουν ήδη εμφανίσει άνοια.