«Η νέα ανακάλυψη αλλάζει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αλληλεπίδραση μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιστεύουμε ότι σε κάθε νευρολογική νόσο, στην οποία εμφανίζεται μια ανοσολογική εκδήλωση, τα αγγεία που εντοπίστηκαν τώρα παίζουν κύριο ρόλο» ανέφερε ο Τζόναθαν Κίπνις, καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και διευθυντής του Κέντρου για την Ανοσολογία του Εγκεφάλου του πανεπιστημίου.
Η σύνδεση ανάμεσα στο νευρικό και στο λεμφικό σύστημα, που είναι σημαντικό τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου και τις νόσους που τον πλήττουν, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο αυτισμός και η πολλαπλή σκλήρυνση, οι οποίες θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν υπό το φως των νέων αυτών δεδομένων.
«Αντί να ρωτάμε «Πώς μελετούμε την ανοσολογική απόκριση του εγκεφάλου;» ή «Γιατί στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς;», θα μπορούμε πλέον να προσεγγίσουμε αυτές τις ερωτήσεις με μηχανιστικό τρόπο. Και αυτό διότι ο εγκέφαλος είναι σαν οποιονδήποτε άλλο ιστό που συνδέεται με το περιφερικό ανοσοποιητικό σύστημα μέσω μηνιγγικών λεμφικών αγγείων» εξήγησε ο Κίπνις, ο οποίος σχολίασε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι «υπάρχουν δομές στο σώμα που δεν γνωρίζουμε. Πίστευα ότι όλο το ανθρώπινο σώμα είχε χαρτογραφηθεί. Προφανώς αυτό δεν ίσχυε».
«Την πρώτη φορά που η ομάδα μού έδειξε το βασικό της αποτέλεσμα, είπα μία και μόνο φράση: «Θα πρέπει να αλλάξουν τα ιατρικά βιβλία». Δεν γνωρίζαμε ποτέ ότι υπάρχει λεμφικό σύστημα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και κατέστη σαφές από την πρώτη παρατήρηση των ερευνητών -οι οποίοι μάλιστα έχουν διεξαγάγει πολλές μελέτες έκτοτε που επιβεβαιώνουν το αρχικό εύρημά τους- ότι η νέα ανακάλυψη θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη σχέση του νευρικού συστήματος με το ανοσοποιητικό», ήταν η αντίδραση του Κέβιν Λι, προέδρου του Τμήματος Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.