Να μηνν υπάρχουν εμπόδια στη θεραπεία ζητούν οι ασθενείς ήπατος και ειδικά οι ασθενείς με ηπατίτιδα C, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Με μια δραματική επιστολή του, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» απευθύνεται στο αρμόδιο υπουργείο και καλεί την ηγεσία να παρέμβει και να συμβάλλει στην άμεση επίλυση των ζητημάτων που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης φαρμακευτικών εταιριών και ΕΟΠΥΥ ώστε να μπορέσουν και οι Έλληνες ασθενείς να λάβουν τα καινοτόμα φάρμακα που κυκλοφορούν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Ο στόχος της καθολικής πρόσβασης των ασθενών στις καινούργιες θεραπείες αποτέλεσε πρόκληση για τα περισσότερα συστήματά υγείας της Ε.Ε. Παρά τις δεδομένες δυσκολίες οι περισσότερες χώρες, ενεργοποιώντας του κατάλληλους μηχανισμούς κατάφεραν και πέτυχαν πρόσβαση στην θεραπεία των ασθενών στα αρχικά στάδια της νόσου, αναχαίτιση των νέων λοιμώξεων και την εν γένει προάσπιση της δημόσιας υγεία» αναφέρει στην ανακοίνωση ο «Προμηθέας».
Υπενθυμίζει δε την πρόσφατη δέσμευση της χώρας μας σχετικά με την υιοθέτηση της στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων Β και C μέχρι το 2030, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα των ασθενών με ηπατίτιδα C.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γ. Καλαμίτσης, σήμερα η στην ελληνική πραγματικότητα από τη θεραπεία αποκλείονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι άνθρωποι που ζουν με την ασθένεια, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται σε στάδιο ηπατικής ίνωσης λίγο πριν την κίρρωση. «Μέχρι και σήμερα πρόσβαση στην θεραπεία δεν έχει δοθεί ούτε στους κατά προτεραιότητα, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες, ασθενείς με συλλοίμωξη HIV+Ηπατίτιδα C, θαλασσαιμία, αιμορροφιλία καθώς και αυτούς που πάσχουν με κάποιο συνοδό ψυχιατρικό νόσημα. Ασθενείς που ανεξαρτήτως της πορείας της διαπραγμάτευσης πρέπει θεραπευτούν άμεσα» τονίζει.
«Οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση υπονομεύει στην πράξη το δικαίωμα κάθε πολίτη στην υγεία και στη ζωή αλλά και τη δημόσια υγεία συνολικά, ενώ δε συνάδει με τη δέσμευση της χώρας για οριστική εξάλειψη της νόσου» καταλήγει ο «Προμηθέας».