Η ομάδα των Βρετανών και των Αυστραλών ειδικών λέει, ειδικότερα, ότι το περπάτημα, η ποδηλασία, το κολύμπι, η κηπουρική, μπορεί να αντισταθμίσει τη ζημιά που κάνει το αλκοόλ στον οργανισμό.
Ξέρουμε ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε τις επτά μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα – για παράδειγμα επτά ποτήρια μπύρα ή κρασί – γιατί η κατάχρηση προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα, εγκεφαλικό, βλάβες στο συκώτι, καρκίνο και θάνατο. Ακόμη κι αυτές οι επιτρεπόμενες δόσεις, λένε οι ερευνητές από το UCL και από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ ενέχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο (16%) και για την εμφάνιση καρκίνου (47%).
Αλλά 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα “ακυρώνουν” την πιθανότητα θανάτου και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 36%. Επιπλέον κόβουν στο μισό την πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από υπερκατάχρηση αλκοόλ. Πώς, όμως, εξηγείται αυτό;
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η χρήση αλκοόλ και η άσκηση μοιράζονται το ίδιο μεταβολικό μονοπάτι στον ανθρώπινο οργανισμό, παρόλο που ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις. Ενώ τοαλκοόλ αναγκάζει το συκώτι να πάψει να “διώχνει” τα λιπαρά οξέα, η άσκηση κάνει το ακριβώς αντίθετο, χρησιμοποιώντας το λίπος σαν καύσιμο. Οπότε, ενώ τα ποτά καταστρέφουν την υγεία, ηάσκηση την προστατεύει.
Η έρευνα αξιολόγησε τα στοιχεία έξι μελετών που αφορούσαν σε 36.370 άτομα στην Αγγλία και στη Σκωτία και έγιναν το διάστημα μεταξύ 1994 και 1998. Περιελάμβαναν ερωτήσεις για την κατανάλωσηαλκοόλ και την φυσική δραστηριότητα για όσους ήταν πάνω από 40 ετών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας 6.000 άνθρωποι πέθαναν.
“Τα αποτελέσματα που βρήκαμε δίνουν ένα, ακόμη, πλεονέκτημα στην επίδραση που έχει η άσκησηστην υγεία, ακόμη και για εκείνους που έχουν κάποιες μη υγιεινές συνήθειες” εξήγησε η Dr Annie Britton, από το τμήμα επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του UCL. “Κι όλα αυτά ενισχύονται από τις πρόσφατα αναθεωρημένες συστάσεις για τη χρήση αλκοόλ στη Βρετανία, που δείχνουν ότι ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από καρκίνο είναι υπαρκτός ακόμη και για όσους πίνουν λίγο”.