Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Βασικός σκοπός είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τον ιό HIV, ο οποίος προκαλεί το AIDS, καθώς και με τρόπους πρόληψης και μεθόδους θεραπείας.

Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε όλοι ανεξαιρέτως τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ενάντια στο AIDS. Ο ιός HIV μεταδίδεται με εισαγωγή αίματος από οροθετικό άτομο απευθείας στο κυκλοφορικό σύστημα ενός άλλου ατόμου (και όχι με την απλή επαφή του αίματος στο δέρμα) καθώς και με το σεξ. Ακόμα και τότε (μέσω σεξουαλικής επαφής δηλαδή) η μετάδοση του ιού HIV δεν είναι τόσο άμεση όσο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση προφυλακτικού στο σεξ αποτελεί την καλύτερη “ασπίδα” ενάντια στο AIDS, όσον αφορά τη διείσδυση του πέους στον κόλπο, ή στον πρωκτό. Όσον αφορά το στοματικό σεξ, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά αν το οροθετικό άτομο εκσπερματίσει έξω από το στόμα του/της συντρόφου του (πεολειξία), ή αν μια οροθετική γυναίκα, που λαμβάνει στοματικό σεξ από τον/την σύντροφό της (αιδοιολειξία), δεν είναι σε περίοδο εμμηνόρροιας.

AIDS: Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης μέσα σε 2-4 εβδομάδες μετά την μόλυνση με τον ιό HIV. Άλλοι μπορεί να μην αισθάνονται άρρωστοι κατά το στάδιο αυτό.

Τα γριππώδη συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • Πυρετός
  • Κρυάδες
  • Εξάνθημα
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Πονόλαιμος
  • Κούραση
  • Λεμφαδενοπάθεια
  • Στοματικά έλκη (άφθες)

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η λοίμωξη από τον HIV μπορεί να μην εμφανιστεί σε ένα τεστ για AIDS, αλλά οι άνθρωποι που το έχουν να είναι ήδη ιδιαίτερα μεταδοτικοί.

Δεν θα πρέπει να υποθέσετε ότι έχετε τον ιό HIV μόνο και μόνο επειδή έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα μπορούν να προκληθούν από άλλες ασθένειες. Και μερικοί άνθρωποι που έχουν τον ιό HIV δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα για 10 χρόνια, ή περισσότερο.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί στον ιό HIV, επιβάλλεται να κάνετε το σχετικό τεστ για AIDS. Τα περισσότερα τεστ ανιχνεύουν αντισώματα (πρωτεΐνες που παράγει το σώμα ως τρόπο αντίδρασης ενάντια στην παρουσία του ιού), όχι το ίδιο τον ιό. Αλλά χρειάζεται να περάσουν μερικές εβδομάδες για να παράξει το σώμα αυτά τα αντισώματα, οπότε αν κάνετε το τεστ πολύ νωρίς, ίσως να μην πάρετε ακριβή αποτελέσματα. Μπορεί δηλαδή το τεστ να βγει αρνητικό, αλλά αυτό να συμβεί επειδή απλά δεν υπάρχουν αρκετά αντισώματα ακόμα στον οργανισμό σας, προκειμένου να ανιχνευθούν. Γι’ αυτό οι ειδικοί εφιστούν προσοχή: πρέπει να επαναλάβετε το τεστ για AIDS μετά από περίπου 3 μήνες, για να είστε σίγουροι!

Είστε σε υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV σε άλλους κατά τη διάρκεια του πρώιμου στάδιο της λοίμωξης, ακόμα και αν δεν έχετε συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος μετάδοσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μιλήστε με το γιατρό σας για ΟΛΑ αυτά τα θέματα. Εκείνος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας βοηθήσει και ΟΧΙ κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από γνωστούς, ή φίλους, ή από κάποιο αφερέγγυο ιστότοπο στο διαδίκτυο!

AIDS: Ποιο είναι το επόμενο στάδιο

Μετά το αρχικό στάδιο της μόλυνσης, η νόσος κινείται σε ένα στάδιο που ονομάζεται στάδιο κλινικής λανθάνουσας κατάστασης, ή αλλιώς “χρόνια λοίμωξη HIV”. Κατά το στάδιο αυτό, ο ιός HIV είναι ακόμα ενεργός, αλλά αναπαράγεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι άνθρωποι με χρόνια λοίμωξη HIV μπορούν να μην έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα σχετίζονται με τον ιό, ή να έχουν μόνο ήπια συμπτώματα.

Για τους ανθρώπους που δεν παίρνουν φάρμακα για τη θεραπεία του HIV (αντιρετροϊκή θεραπεία), η περίοδος αυτή μπορεί να διαρκέσει μια δεκαετία, ή και περισσότερο, αλλά σε μερικούς οργανισμούς αυτή η φάση εξελίσσεται γρηγορότερα. Οι άνθρωποι που παίρνουν τα κατάλληλα φάρμακα με το σωστό τρόπο, κάθε μέρα, μπορεί να παραμείνουν σε αυτό το στάδιο για πολλές δεκαετίες, επειδή η θεραπεία βοηθά το σώμα να κρατήσει τον ιό υπό έλεγχο.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι φορείς του ιού HIV μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλους κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ακόμη και αν δεν έχουν συμπτώματα. Ωστόσο τα οροθετικά άτομα που ακολουθούν πιστά την αντιρετροϊκή θεραπεία (και άρα έχουν ένα πολύ χαμηλό επίπεδο του ιού στο αίμα τους) είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό.

Πότε ο ιός HIV εξελίσσεται στο AIDS

Αν έχετε τον ιό HIV και δεν ακολουθείτε αντιρετροϊκή θεραπεία, τελικά ο ιός θα αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας και θα εξελιχθεί σε AIDS (Acquired ImmunoDeficiency Syndrome – Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας), το οποίο είναι το τελευταίο στάδιο της λοίμωξης από τον ιό HIV.

Τα συμπτώματα σε αυτό το στάδιο είναι:

  • Ταχεία απώλεια βάρους
  • Επαναλαμβανόμενα περιστατικά με πυρετό, ή έντονη νυχτερινή εφίδρωση
  • Ακραία και ανεξήγητη κόπωση
  • Παρατεταμένη διόγκωση των λεμφαδένων στις μασχάλες, στη βουβωνική
    χώρα, ή στον λαιμό
  • Διάρροια που διαρκεί για περισσότερο από μία εβδομάδα
  • Πληγές στο στόμα, τον πρωκτό, ή τα γεννητικά όργανα
  • Πνευμονία
  • Κοκκινωπές, καφέ, ροζ, ή μοβ κηλίδες πάνω, ή κάτω από το δέρμα, ή μέσα στο στόμα, την μύτη, ή τα βλέφαρα
  • Απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και άλλες νευρολογικές διαταραχές

Κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να σχετίζεται με άλλες ασθένειες. Έτσι, ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε με βεβαιότητα αν έχετε τον ιό του AIDS είναι να εξεταστείτε.

Πολλά από τα σοβαρά συμπτώματα και ασθένειες της νόσου προέρχονται από ευκαιριακές λοιμώξεις, που συμβαίνουν επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας έχει αποδυναμωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025