Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), η βελτιωμένη κάθαρση του δέρματος με τη χρήση του συνδυασμού καλσιποτριόλης/διπροπιονικής βηταμεθαζόνης έχει ως αποτέλεσμα και τηβελτίωση της ποιότητας ζωής των ενηλίκων ασθενών με κατά πλάκας ψωρίαση.

Ο αφρός καλσιποτριόλης/διπροπιονικής βηταμεθαζόνης (50 μ.g/g / 0,5 mg/g) αποτελεί σκεύασμα για τη θεραπεία της κατά πλάκας ψωρίασης, το οποίο εφαρμόζεται τοπικά για τέσσερις εβδομάδες. Έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτελεσματική αγωγή έπειτα από τέσσερις εβδομάδες χρήσης, αλλά ορατή βελτίωση των συμπτωμάτων παρουσιάζεται ήδη από την πρώτη εβδομάδα χρήσης του. Η καθημερινή χρήση του σκευάσματος (μία φορά/ημέρα) ενδείκνυται για ενήλικες που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της κατά πλάκας ψωρίασης.

Τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο της EADV βασίζονται σε προηγούμενη κλινική έρευνα Φάσης ΙΙΙ και διάρκειας 12 εβδομάδων (μελέτη PSO-ABLE) η οποία κατέδειξε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του αφρού Cal/BDP έπειτα από 4 εβδομάδες χρήσης έναντι της αποτελεσματικότητας της γέλης Cal/BDP μετά από 8 εβδομάδες χρήσης -κατέδειξε δηλαδή για τον αφρό Cal/BDP εκτός από μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ταχύτερη δράση.

Στα πλαίσια της κλινικής έρευνας PSO-ABLE και των στοιχείων που έδωσαν οιασθενείς σχετικά με τις προτιμήσεις τους, ο αφρός Cal/BDP είναι ευκολότερος στην εφαρμογή του, καλύτερα ανεκτός και έχει λιγότερες παρενέργειες συγκριτικά με τη χρήση μόνο ισχυρών/πολύ ισχυρών στεροειδών.

Στην post-hoc ανάλυση της παραπάνω κλινικής έρευνας, αξιολογήθηκε η βαθμολογία του Δερματολογικού Δείκτη Ποιότητας Ζωής (DLQI) των ασθενών ανάλογα με το βαθμό κάθαρσης του δέρματος -εκτός του τριχωτού της κεφαλής, που δεν υπεβλήθη σε θεραπεία- όπως αυτή αξιολογήθηκε με χρήση του τροποποιημένου Δείκτη Έκτασης και Βαρύτητας της Ψωρίασης (mPASI) και κατηγοριοποιήθηκε σε τρία επίπεδα 50–

Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Κρις Γκριφιθς, επικεφαλής της κλινικής έρευνας, «η ανάλυση αυτής της κλινικής μελέτης αποδεικνύει σαφώς τη συσχέτιση της πληρέστερης κάθαρσης του δέρματος με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στους ασθενείς με ψωρίαση. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι τα οφέλη της θεραπείας με τη χρήση του αφρού Cal/BDP δεν περιορίζονται απλώς και μόνο στο δέρμα. Είναι καθησυχαστικό να βλέπει κανείς ότι εκτός από την αντιμετώπιση των ορατών βλαβών από τη νόσο, οι ίδιοι ασθενείς παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη ζωή τους εν γένει. Για το λόγο αυτό, το υγειονομικό προσωπικό που ασχολείται με τη θεραπεία ατόμων με ψωρίαση οφείλει να λαμβάνει υπόψη του ότι όχι μόνο οι επιπτώσεις της ψωρίασης στη φυσιολογία του ασθενούς αλλά και αυτές στην ψυχολογία του πρέπει επίσης να αντιμετωπισθούν».

Ο αφρός Cal/BDP έχει λάβει έγκριση για τη θεραπεία της κατά πλάκας ψωρίασης σε ασθενείς από 18 ετών και άνω στην ΕΕ, ενώ έχει επίσης εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την ίδια πάθηση και κατηγορία ασθενών.

Η πλέον κοινή κλινική μορφή ψωρίασης, η κατά πλάκας ψωρίαση, εκτιμάται ότι προσβάλλει 3,7 εκτομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, με τους άνδρες και τις γυναίκες να έχουν ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να προσβληθούν. Πρόκειται για χρόνια ασθένεια που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, οι δε ασθενείς, στους οποίους η νόσος δεν έχει αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, είναι πιθανόν να νοσήσουν βαριά και να δουν την ποιότητα της ζωής τους να βαίνει μειούμενη ακριβώς όπως οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη ή έχουν προσβληθεί από καρκίνο. Ως αποτέλεσμα της κατάστασής τους, ένας στους τρεις ασθενείς βιώνει κατάθλιψη ή/και συμπτώματα άγχους και ένας στους 10 έχει τάσεις αυτοκτονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025