Γιαούρτι. Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι, είναι υγιή βακτήρια που κρατούν το έντερο μακριά από τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες. Η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να κρυολογήσετε και να τονώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επίσης, μπορείτε να επιλέγετε γιαούρτι που να είναι ενισχυμένο με βιταμίνη D, διότι πρόσφατες μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και τον αυξημένο κίνδυνο κρυολογήματος και γρίπης.
Βρώμη και κριθάρι. Αυτοί οι σπόροι περιέχουν β-γλυκάνη, ένα είδος ίνας με αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ικανότητες, πιο ισχυρές και από την από την εχινάτσεα. Επίσης, συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών και βοηθάνε τα αντιβιοτικά να λειτουργήσουν καλύτερα. Βέλτιστη δόση: Τουλάχιστον τρεις μερίδες δημητριακά ολικής αλέσεως καθημερινά.
Σκόρδο. Αυτό το ισχυρό φυτό έχει μια δραστική ουσία, την αλλισίνη, που καταπολεμά τις λοιμώξεις και τα βακτήρια. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι, οι λάτρεις του σκόρδου, που καταναλώνουν περισσότερο από έξι σκελίδες την εβδομάδα, έχουν 30% χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου και 50% χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του στομάχου. Βέλτιστη δόση: Δύο σκελίδες την ημέρα και προσθέστε θρυμματισμένο σκόρδο στο μαγείρεμα σας αρκετές φορές την εβδομάδα.
Οστρακοειδή. Τα στρείδια, τα καβούρια, τα κυδώνια, οι αστακοί, είναι πλούσια σε σελήνιο, το οποίο βοηθάει τα λευκά αιμοσφαίρια να παράγουν κυτοκίνες, πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της γρίπης. Επίσης, τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή, και προστατεύουν τους πνεύμονες από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Βέλτιστη δόση: Δύο μερίδες την εβδομάδα (εκτός αν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε).
Τσάι. Όσοι πίνουν 5 φλιτζάνια την ημέρα μαύρο τσάι έχουν 10 φορές περισσότερη ιντερφερόνη στο αίμα, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν δεν σας αρέσει το μαύρο δεν υπάρχει πρόβλημα, διότι και το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που μάχονται τις ελεύθερες ρίζες και καταπολεμούν την γρίππη. Βέλτιστη δόση: Αρκετά φλιτζάνια ημερησίως.
Μοσχάρι. Η έλλειψη ψευδαργύρου είναι μία από τις πιο κοινές διατροφικές ελλείψεις μεταξύ των ενηλίκων, ειδικά στους χορτοφάγους και σε όσους έχουν κόψει το βοδινό κρέας, μια πρωταρχική πηγή αυτής της ουσίας. Και αυτό δεν είναι καλό για την υγεία, γιατί η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης. Ο ψευδάργυρος στη διατροφή σας είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη των λευκών αιμοσφαιρίων, δηλαδή των κύτταρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που αναγνωρίζουν και καταστρέφουν την εισβολή των βακτηρίων και των ιών. Βέλτιστη δόση: 80 γραμμάρια άπαχο βοδινό κρέας παρέχει περίπου το 30% της Ημερήσιας Αξίας για τον ψευδάργυρο.
Γλυκοπατάτες. Μπορεί να μην σκέφτεστε το δέρμα ως μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Αλλά αυτό το ζωτικής σημασίας όργανο χρησιμεύει ως οχυρό πρώτης γραμμής ενάντια στα βακτηρίδια, τους ιούς και άλλους ανεπιθύμητους οργανισμούς. Για να παραμείνει ισχυρό και υγιές, το δέρμα σας χρειάζεται τη βιταμίνη Α. Αυτή η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του συνδετικού ιστού, ένα βασικό συστατικό του δέρματος. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πάρετε βιταμίνη Α στη διατροφή σας είναι τα τρόφιμα που περιέχουν βήτα-καροτίνη, όπως οι γλυκοπατάτες. Βέλτιστη δόση: Μισό φλιτζάνι το οποίο παρέχει μόνο 170 θερμίδες, αλλά το 40% της Ημερήσιας Αξίας της βιταμίνης Α. Άλλες τροφές είναι τα καρότα, η κολοκύθα, οι πολύχρωμες πιπεριές, το πεπόνι.
Μανιτάρια. Για αιώνες, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν στραφεί προς τα μανιτάρια για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες δείχνουν ότι, τα μανιτάρια αυξάνουν την παραγωγή και τη δραστηριότητα των λευκών κυττάρων του αίματος, καθιστώντας τα πιο επιθετικά. Αυτό είναι ένα καλό, όταν έχετε αρρωστήσει. Βέλτιστη δόση: Τουλάχιστον 40 γραμμάρια την ημέρα. Προσθέστε μια χούφτα σε σάλτσα ζυμαρικών ή σοτάρετε με λίγο λάδι και προσθέστε αυγά.