Ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία ζήτησαν από έναν άνδρα να συμφωνεί με ό,τι έλεγε η γυναίκα του. Αναγκάστηκαν όμως να σταματήσουν το πείραμα μετά από δώδεκα μέρες, καθώς φάνηκε…
να καταστρέφει την ψυχική του ηρεμία!
Η μελέτη είχε σαν αρχικό σκοπό να εξετάσει εάν είναι σημαντικότερο σε μια σχέση να έχει κάποιος δίκιο ή να είναι ευτυχισμένος. Οι σύμβουλοι ζευγαριών μερικές φορές υποστηρίζουν τις υποχωρήσεις για να αποφευχθούν οι διαφωνίες και οι τσακωμοί.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ παρατήρησαν ότι πολλά ζευγάρια καταλήγουν σε καυγάδες λόγω της υπέρμετρης επιμονής του συντρόφου ότι έχει δίκιο.
Αναζήτησαν λοιπόν ένα ζευγάρι που επιθυμούσε να συμμετάσχει στο πείραμα, ώστε να αξιολογήσουν την ποιότητα ζωής με άριστα το 10. Ζήτησαν από το σύζυγο, ο οποίος ήθελε να είναι ευτυχής και όχι να έχει δίκιο, να συμφωνεί με οτιδήποτε κι αν έλεγε ή ήθελε η σύζυγός του χωρίς να παραπονιέται και να ασκεί κριτική.
Η σύζυγος δε γνώριζε το σκοπό του πειράματος και της ζητήθηκε απλώς να αξιολογήσει την ποιότητα ζωής του ζευγαριού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συνέπειες ήταν καταστροφικές για το ζευγάρι. Η ποιότητα ζωής για τον άνδρα έπεσε κατακόρυφα –από το 7 στο 3– κατά τη διάρκεια του πειράματος. Αντιθέτως, η βαθμολογία της συζύγου αυξήθηκε από το 8 στο 8,5, όμως σύντομα παραιτήθηκε από τη διαδικασία αξιολόγησης.
Η συγκατάβαση του συζύγου προκάλεσε στη γυναίκα αρνητικά συναισθήματα και έντονες αντιδράσεις. Έτσι, έπειτα από δώδεκα μέρες ο σύζυγος αποφάσισε να εξηγήσει τις προϋποθέσεις του πειράματος και οι ερευνητές αναγκάστηκαν να διακόψουν τη διαδικασία. Τα «εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα», όπως τα χαρακτήρισαν, ήταν ο λόγος διακοπής του πειράματος.
Οι ερευνητές δήλωσαν χαρακτηριστικά πως «η υπερβολική κυριαρχία κάνει τον άνθρωπο, όπως και το χιμπατζή, να φέρεται επιθετικά και επικίνδυνα».
Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης δημοσιεύονται στο εορταστικό τεύχος του επιστημονικού περιοδικού British Medical Journal.