Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πολυτεχνείο Κρήτης και αφορά την αδυναμία κάλυψης των αναγκών στέγασης σε δικαιούχους φοιτητές, έρχεται…
για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο αποκαλύπτοντας ένα νέο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει το τελευταίο διάστημα δεκάδες φοιτητές του Ιδρύματος.
Το επίδομα που δίνονταν εδώ και ενάμιση χρόνο σε φοιτητές που δικαιούνται στέγαση στο Πολυτεχνείο Κρήτης, αλλά δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν στην εστία του Ιδρύματος λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, δεν έχει καταβληθεί στους δικαιούχους εδώ και πέντε μήνες.
Πρόκειται για ένα επίδομα της τάξης των 180 ευρώ που δίνεται σε 120 φοιτητές ωστόσο από τον Γενάρη και έπειτα και εν μέσω οικονομικής κρίσης, διεκόπη η καταβολή του εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού κωλύματος.
Ήδη οι συνέπειες στην καθημερινότητα και τις σπουδές φοιτητών είναι εμφανείς.
Σε αρκετούς φοιτητές έχει γίνει έξωση από τα σπίτια που αναγκάστηκαν να νοικιάζουν ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που φοιτητές διέκοψαν τις σπουδές τους στο Πολυτεχνείο καθώς δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα διαμονής τους στην πόλη.
Σήμερα το πρωί, ο Σύλλογος Ενιαίων Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, προχώρησε σε συνέντευξη τύπου σε μια προσπάθεια να ενημερώσης για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι φοιτητές οι οποίοι όπως σημειώνουν έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ φορέων για το ποιος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
«Λεφτά υπάρχουν» αλλά δεν μπορούν να δοθούν
Ο Νίκος Κοκκινάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ενιαίων Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, σημείωσε ότι «μετά από αγώνες του Συλλόγου Φοιτητών διεκδικήσαμε και καταφέραμε να δίδεται το επίδομα σε φοιτητές που δικαιούνται στέγαση αλλά το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν μπορεί, με την εστία που διαθέτει, να καλύψει αυτήν την ανάγκη»
Το επίδομα δίδονταν κανονικά επί ενάμιση χρόνο μέχρι και το Γενάρη που σταμάτησε.
«Αυτή τη στιγμή τα χρήματα υπάρχουν και είναι δεσμευμένα, όπως επικαλείται η Πρυτανεία, ωστόσο δεν έχει υπογραφεί το ένταλμα από τον επίτροπο στην εφορία Χανίων, λόγω νομικού κωλύματος» σημειώνει ο Νίκος, προσθέτοντας ότι σε μια από τις συναντήσεις με τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Διγαλάκη, υπήρξε η πρόταση από την πλευρά του Ιδρύματος, το επίδομα να λάβει την μορφή της ανταποδοτικής εργασίας στο Πολυτεχνείο, προκειμένου να ξεπεραστεί το νομικό κενό.
«Για εμάς αυτό δεν είναι λύση. Από αυτούς τους 120 φοιτητές, κάποιοι ήδη εργάζονται για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα», σημειώνει ο Νίκος, επισημαίνοντας μια αντιφατική κατάσταση που βιώνουν ως φοιτητές
«Αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και πρυτανεία δεν καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών. Το Πολυτεχνείο Κρητης βγήκε στα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, δίνονται τεράστια κονδύλια εκατομμυρίων στην έρευνα και δεν δίνεται το κονδύλι για να μπορέσουν να σπουδάσουν οι φοιτητές στα Χανια»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Στράτος Κουτρουλάκης, μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου
«Εμείς δεν βάζουμε ζήτημα προθέσεων ότι ο κ. Διγαλάκης η ο Επίτροπος είναι κακός αλλά όταν δίνονται δεκάδες εκ. ευρώ σε ερευνητικά προγράμματα, όταν ακούμε ότι το Ίδρυμα μας παίρνει βραβεία για το πόσο ανταγωνιστικό είναι και συζητάμε για ένα κονδύλι της τάξης των 60.000 ευρώ, και λέμε δεν έχουμε τα μέσα, υπάρχουν χίλια δυο κωλύματα τεχνικά, νομικά. Είναι αξιοπερίεργο από τη μια να δίνονται τόσο χρήματα και για ένα πενιχρό επίδομα αλλά που είναι πραγματική βοήθεια για τους φοιτητές, να μην δίδονται».
Φοιτητές έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους
Ο Στράτος λέει χαρακτηριστικά ότι έχουν βάλει τους φοιτητές να κάνουν τον Σέρλοκ Χολμς, για να βρουν ποιος έχει την ευθύνη και δεν αποδεσμεύονται τα χρήματα.
«Αν όπως ισχυρίζονται θέλουν να βρουν λύση στο πρόβλημα να τα βάλουν κάτω και τα πράγρατα είναι απλά. Αφού υπάρχουν τα χρήματα του επιδόματος, να υπογραφεί και να δοθεί στους φοιτητές χωρίς όρους και προϋποθέσεις και από μέρος της κυβέρνησης να δοθεί χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών των φοιτητών»…»Ήδη υπάρχουν φοιτητές που τους έχουν κάνει έξωση και είτε φιλοξενούνται σε φιλικά σπίτια είτε έχουν εγκαταλείψει τα Χανιά, διακόπτοντας στις σπουδές τους μιας και δεν μπορούσαν ούτε δουλειά να βρουν εδώ για να καλύψουν τις ανάγκες τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πολυτεχνείο Κρήτης είχε δρομολογηθεί η επέκταση των κτιρίων της εστίας, ωστόσο το έργο έχει «παγώσει» και ενώ το Ίδρυμα, όπως και πολλά Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης.
Οι φοιτητές που βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες από την έλλειψη οικονομικών πόρων για φοιτητική μέριμμνα, ζητούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια να ξεπεραστούν και να καταβληθεί το επίδομα στους δικαιούχους ενώ ταυτόχρονα πιέζουν για να δοθεί μόνιμη λύση στο ζήτημα της στέγασης με την δημιουργία κατάλληλης εστίας.
Από την πλευρά του το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει αποστείλει πρόταση στο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να κατατεθεί τροπολογία που να λύνει το γραφειοκρατικό πρόβλημα που έχει προκύψει.
Ακόμα όμως και να γίνει δεκτό, λέει ο Σύλλογος, θα μεσολαβήσουν 3-4 μήνες και ήδη αρκετοί φοιτητές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
«Σε πόσους ακόμα θα έχουν κάνει έξωση μέχρι τότε;» ρωτάει ο Στράτος επισημαίνοντας στους αρμόδιους ότι η εξεύρεση λύσης επείγει.
Πηγή