Δεν αρκεί οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες να κοιμούνται αρκετές ώρες την ημέρα αλλά πρέπει το πρόγραμμα του ύπνου τους να είναι σταθερό ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Η σχετική μελέτη που παρουσίασαν σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας υποδεικνύει ότι το σταθερό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να αποδειχθεί πιο καθοριστικό από τις επαρκείς ώρες ύπνου όσον αφορά τι διατροφικές συνήθειες και την αύξηση του σωματικού βάρους των νέων.
Οι ερευνητές εντόπισαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του ακανόνιστου προγράμματος ύπνου και του αριθμού θερμίδων που καταναλώνονται ημερησίως. Απόκλιση μίας ώρας, για παράδειγμα, φάνηκε να συνδέεται με την κατανάλωση 210 επιπλέον θερμίδων, προερχόμενων κυρίως από λιπαρά και υδατάνθρακες. Οι νέοι που δεν είχαν σταθερό πρόγραμμα ύπνου φάνηκε επίσης να είναι πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση σνακ.
Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τον κακό ή τον διακοπτόμενο ύπνο με την παχυσαρκία. Η έλλειψη ύπνου, για παράδειγμα, μπορεί να επιφέρει μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη και των ορμονών που ελέγχουν το μεταβολισμό της γλυκόζης.
Όλοι οι έφηβοι που συμμετείχαν στη νέα μελέτη απολάμβαναν τις ίδιες ώρες ύπνου –κατά μέσο όρο 7 την ημέρα– οπότε οι ερευνητές εστίασαν στο πρόγραμμα του ύπνου τους ώστε να διαπιστώσουν πιθανές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες και τις διακυμάνσεις του βάρους τους.
Τρεις είναι οι βασικές παράμετροι που καθορίζουν τον καλό ύπνο: οι επαρκείς ώρες ύπνου, η σωστή ώρα ύπνου και η αποφυγή διαταραχών του ύπνου (π.χ. αϋπνία). Αν και οι ώρες ύπνου είναι το κυρίαρχο θέμα ενδιαφέροντος στον τομέα της έρευνας για τον ύπνο, το μοτίβο του ύπνου, στο οποίο εστίασε η νέα μελέτη, φαίνεται να είναι εξίσου καθοριστικό.