Σε μια λαμπρή τελετή, γιορτάστηκε η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, τιμώμενο από το ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) για το 2018.  Χαιρετισμό απέστειλε η υπουργός Πολιτισµού και Αθλητισµού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «… πρωταρχικός σκοπός της μουσειακής κοινότητας σήμερα, είναι τα μουσεία να καταστούν ζωντανά πολιτιστικά κύτταρα, χώροι έμπνευσης και δημιουργίας, προσιτά σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.

Για τον σκοπό αυτό εξ άλλου, οργανώνουν πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα διαμορφώνουν συνθήκες εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρία. Συχνά τα μουσεία, βγαίνουν επίσης έξω από το μουσειακό κέλυφος και αγκαλιάζουν ειδικές κοινωνικές ομάδες, παρέχοντας σε αυτές την ευκαιρία να γνωρίσουν την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά.

 

Το υπουργείο Πολιτισμού πιστεύει στο πολύπλευρο έργο που επιτελούν τα μουσεία και ενισχύει τη βελτίωση των υποδομών τους και τη δυναμική τους παρουσία στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Διαθέτει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει επίσης την αναγνώριση (την «πιστοποίηση») των μουσείων που έχουν ιδρυθεί και ανήκουν σε άλλα νομικά πρόσωπα. Οι σχετικές διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα μουσεία θα λειτουργούν με σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές.

 

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μουσείο, σε ένα μουσείο που τιμάται γιατί προβάλλει τον τεχνικό πολιτισμό και την πορεία του στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία μας. Ένα μουσείο που με τις συλλογές και το έργο του μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για όλη την Αττική.

Συγχαίρω όλους τους εργαζόμενους στο Μουσείο και εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας, καθώς και πολλές άλλες διακρίσεις».

 

Ο εορτασμός είχε ως θέμα «μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό» και, όπως τόνισε ο διεύθυνων σύµβουλος του Οµίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, «αν υπάρχει ένας οργανισμός που έχει τη «δικαιοδοσία» να μιλήσει στις νέες γενιές για την ιστορία των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, αυτός είναι ο Όμιλος ΟΤΕ».

Στην ομιλία του ο κ. Σαμάζ τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ φιλοξενεί πάνω από 3.400 αντικείμενα και 25.000 σπάνια ιστορικά αρχεία. Έχουμε τηλεφωτογραφίες από τα σημαντικά πολιτικά, αθλητικά και διεθνή γεγονότα της περιόδου από το 1949 έως το 1988. Οι εφημερίδες της εποχής χρησιμοποιούσαν το πρωτοποριακό, τότε, φαξ φωτογραφιών του ΟΤΕ, για να παίρνουν φωτογραφίες από τα διεθνή ή τοπικά πρακτορεία.

 

Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, βρίσκεται ένα από τα πρώτα στούντιο τηλεόρασης που δημιούργησε ο ΟΤΕ τη δεκαετία του ‘60 για τις δικές του ανάγκες σε τηλεοπτικές παραγωγές, αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους.

 

Στις συλλογές του μουσείου, θα βρείτε τηλεγραφήματα από τα πρώτα βήματα της τηλεγραφίας στην Ελλάδα. Κάποια από αυτά, μας ταξιδεύουν πίσω στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο εμπορικός κόσμος στις αρχές του 20ου αιώνα. Αλλά και το μοντέλο του πρώτου καλωδιακού πλοίου του ΟΤΕ, του «Θαλή του Μιλήσιου» που πόντιζε υποβρύχια καλώδια ώστε να συνδεθεί τηλεπικοινωνιακά η ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική. Μέσω της τεχνολογίας Virtual Reality, θα μπορείτε να περιηγηθείτε στους χώρους του πλοίου, που σήμερα είναι αγκυροβολημένο στο Φάληρο.

 

Όλα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κληρονομιάς της χώρας. Ήταν χρέος μας να τα διασώσουμε και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

 

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών φωτίζει ένα μέρος της δικής μας διαδρομής. Μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, μπορούμε να δούμε πώς έχουμε φτάσει έως εδώ. Και να φανταστούμε πόσο μακριά έχουμε τη δύναμη να φτάσουμε».

 

Η πρόεδρος του ελληνικού τµήµατος του ICOM, Τέτη Χατζηνικολάου, στην ομιλία της επεσήμανε: «Το ελληνικό τμήμα του ICOM κάθε χρόνο από την ίδρυσή του, το 1983, και μέχρι σήμερα επιλέγει ένα μουσείο το οποίο αποτελεί το επίκεντρο του εορτασμού. Τιμώμενο μουσείο για το 2018 ορίστηκε το μουσείο τηλεπικοινωνιών του ομίλου ΟΤΕ. Ένα μουσείο τεχνικού πολιτισμού, με ενδιαφέρουσες συλλογές και πλούσιο εκπαιδευτικό έργο που αξιοποιεί προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες στο σύνολο της μουσειακής του πρακτικής. Ένα μουσείο με σχετικά μικρό αλλά ήδη αναγνωρισμένο παρελθόν, σίγουρα όμως με ένα λαμπρό μέλλον».

 

 

Ομιλητές ήταν επίσης η Μαρία Ρούσου, επίκ. καθηγήτρια Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ και η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Οµίλου ΟΤΕ. Αμφότερες έδωσαν το στίγμα τους με αναλυτικές παρουσιάσεις που προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον των προσκεκλημένων. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν επίσης η βουλευτής ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη, ο πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ (2004-2010) Παναγής Βουρλούμης και ο διευθυντής Διαβιβάσεων του ΓΕΣ, υποστράτηγος Απόστολος Περβολαράκης.