Το λένε «Prelude» και είναι μια πλωτή πλατφόρμα επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου (FLNG), η οποία αυτή τη βδομάδα δικαίωσε τις προσδοκίες των μηχανικών της κάνοντας την πρώτη βόλτα της στα ανοιχτά του ναυπηγείου που την κατασκευάζει στη Νότια Κορέα. Παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα σε στάδιο παραγωγής (μόνο ο τεράστιος κόκκινος σκελετός βγήκε από το ναυπηγείο), παραμένει εντυπωσιακότατη. Υπεύθυνο για το «τέρας» των θαλασσών είναι μάλιστα το ναυπηγείο της Samsung Heavy Industries. Με μήκος 488 μέτρων, το «Prelude» είναι μεγαλύτερο σε μήκος απ’ ό,τι σε ύψος οι περισσότεροι ουρανοξύστες του πλανήτη, απ’ όπου βέβαια και προέρχεται το παρατσούκλι του «Empire State Building των θαλασσών»!
Το μεγαλύτερο πλοίο του κόσμου (video)
Το θεόρατο «Empire State Building των θαλασσών» είναι η απόλυτη ενσάρκωση της κατασκευής μεγάλης κλίμακας Με μήκος μεγαλύτερο από το ύψος του εμβληματικού νεοϋρκέζικου ουρανοξύστη Empire State Building, βάρος μεγαλύτερο από 600.000 τόνους και σχεδιασμένο να αντέχει τυφώνες κατηγορίας 5, το τελευταίο απόκτημα της Shell είναι η απόλυτη ενσάρκωση της κατασκευής μεγάλης κλίμακας.
Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του, το «Prelude» θα κατευθυνθεί νότια, στις βόρειες ακτές της Αυστραλίας, όπου αναμένεται να λειτουργήσει για μια περίοδο 25 ετών, εξάγοντας φυσικό αέριο από τα θαλάσσια κοιτάσματα της Αυστραλίας. Μόλις το «Prelude» εγκαταλείψει το ναυπηγείο της Samsung το 2017, θα εκθρονίσει το «Emma Maersk» από την κορυφή του μεγαλύτερου πλοίου του κόσμου, παρά το γεγονός ότι το να το αποκαλεί κανείς «πλοίο» δεν είναι ολότελα ακριβές, καθώς πρόκειται για πλωτό εργοστάσιο εξαγωγής, επεξεργασίας και αποθήκευσης φυσικού αερίου, με δυνατότητες διύλισης 3,9 εκατομμυρίων τόνων τον χρόνο και μεταφόρτωσής τους σε μικρότερα πλοία, που θα το μεταφέρουν στην επικράτεια της Αυστραλίας.
Οι τρεις μηχανές των 6.700 αλόγων θα το κινήσουν με μαεστρία στους ωκεανούς, στο ταξίδι του ως τις αυστραλιανές ακτές, όπου θα αγκυροβολήσει μόνιμα, αντέχοντας τη μανία της Φύσης και το μένος των θαλασσών. Η Shell δεν έχει αποκαλύψει πόσο θα στοιχίσει το «Prelude», αλλά αναλυτές της αγοράς δήλωσαν στο Reuters ότι το κόστος κατασκευής του θα κυμανθεί μεταξύ 10,8-12,6 δισ. δολαρίων. Όσο για τη Shell, δεν φαίνεται ικανοποιημένη με τις διαστάσεις-ρεκόρ του σκάφους και δουλεύει ήδη σε μια ακόμα μεγαλύτερη πλατφόρμα!