Πίνακας περιεχομένων

Η δεν αξιολογεί ένα site μόνο με βάση τις λέξεις-κλειδιά ή την ταχύτητα φόρτωσης. Τα τελευταία χρόνια, δίνει ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα του περιεχομένου και στην αξιοπιστία του. Στο επίκεντρο αυτής της προσέγγισης βρίσκεται η έννοια του E-E-A-T (ή EEAT, όπως συχνά τη γράφουν οι χρήστες), η οποία επηρεάζει σημαντικά το πώς κατατάσσεται μια ιστοσελίδα στα αποτελέσματα αναζήτησης.

1️⃣ Τι σημαίνει E-E-A-T (EEAT) για τη Google

Το ακρωνύμιο για τη αντιστοιχεί στις λέξεις Experience (Εμπειρία), Expertise (Εξειδίκευση), Authoritativeness (Αυθεντία) και Trustworthiness (Αξιοπιστία). Πρόκειται για τέσσερις θεμελιώδεις έννοιες που χρησιμοποιούνται από τους αξιολογητές ποιότητας της Google για να κρίνουν αν ένα περιεχόμενο είναι αξιόπιστο, χρήσιμο και δημιουργημένο από πρόσωπα που γνωρίζουν πραγματικά το θέμα.

Διαβάστε επίσης

Αν και το δεν αποτελεί τεχνικό παράγοντα κατάταξης (ranking factor), επηρεάζει έντονα την εικόνα που σχηματίζει η Google για μια ιστοσελίδα. Αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για ιστότοπους που σχετίζονται με υγεία, οικονομικά, εκπαίδευση ή άλλες ευαίσθητες κατηγορίες – τις λεγόμενες YMYL (Your Money or Your Life).

Τι είναι το E-E-A-T (EEAT) της Google - Πώς επηρεάζει την κατάταξη του site μου

2️⃣ Η εμπειρία του συγγραφέα ως παράγοντας αξιολόγησης

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο μοντέλο E-E-A-T είναι το πρώτο «Ε», δηλαδή η Εμπειρία (Experience). Η Google δίνει πλέον ιδιαίτερη αξία σε περιεχόμενο που βασίζεται σε προσωπική εμπειρία. Ένα άρθρο, για παράδειγμα, που περιγράφει τη χρήση ενός προϊόντος από κάποιον που το έχει δοκιμάσει, θεωρείται πιο αυθεντικό και χρήσιμο σε σχέση με ένα γενικό ή θεωρητικό κείμενο.

Σε θέματα που αγγίζουν την καθημερινότητα, η εμπειρία του συγγραφέα μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στο περιεχόμενο και να ενισχύσει την κατάταξή του, ειδικά αν αποδεικνύεται μέσα από το ίδιο το κείμενο.

Δείτε εδώ

3️⃣ Εξειδίκευση και αυθεντία: Ποιός γράφει και γιατί τον εμπιστεύομαι;

Η Εξειδίκευση (Expertise) αναφέρεται στο επίπεδο γνώσεων του συγγραφέα πάνω στο θέμα. Για παράδειγμα, ένα άρθρο που αφορά θέματα υγείας έχει μεγαλύτερη αξία αν υπογράφεται από γιατρό. Αντίστοιχα, ένα οικονομικό άρθρο που γράφεται από αναγνωρισμένο σύμβουλο έχει περισσότερο «βάρος» στα μάτια της Google.

Η Αυθεντία (Authoritativeness) αφορά το κατά πόσο ο συγγραφέας ή ο ίδιος ο ιστότοπος θεωρείται αξιόπιστη πηγή στον τομέα του. Η Google αναζητά στοιχεία όπως παραπομπές από άλλες αξιόπιστες πηγές, προφίλ του συγγραφέα, παρουσία στα μέσα ενημέρωσης ή σε επιστημονικά άρθρα.

Τι είναι το E-E-A-T (EEAT) της Google - Πώς επηρεάζει την κατάταξη του site μου

4️⃣ Η αξιοπιστία είναι το θεμέλιο του καλού περιεχομένου

Το τέταρτο στοιχείο του μοντέλου E-E-A-T (EEAT) είναι η Αξιοπιστία (Trustworthiness). Για τη Google, αυτός είναι ίσως ο πιο καθοριστικός παράγοντας. Αξιοπιστία σημαίνει ότι το περιεχόμενο είναι τεκμηριωμένο, ακριβές και διαφανές. Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ποιος έγραψε το άρθρο, ποια είναι η πηγή των πληροφοριών και πού μπορεί να απευθυνθεί για περισσότερα.

Η παρουσία πλήρων στοιχείων επικοινωνίας, πολιτικής απορρήτου, ξεκάθαρης ταυτότητας του συγγραφέα και αναφορών σε αξιόπιστες πηγές είναι στοιχεία που χτίζουν εμπιστοσύνη – και κατ’ επέκταση επηρεάζουν θετικά την κατάταξη του περιεχομένου.

5️⃣ Τι μπορείς να κάνω για να ενισχύσω το E-E-A-T του site μου

Αν θέλεις να ενισχύσεις την εικόνα του site σου με βάση τα πρότυπα του EEAT, ακολούθησε τα εξής:

Δείξε ξεκάθαρα ποιος γράφει το περιεχόμενο και ποια είναι η εμπειρία ή εξειδίκευσή του.

Τεκμηρίωσε τις πληροφορίες με αξιόπιστες πηγές, ειδικά σε θέματα YMYL.

Δημοσίευσε άρθρα που έχουν προσωπικό τόνο ή εμπειρία και όχι μόνο γενικές γνώσεις.

Δημιούργησε προφίλ συγγραφέων και δώσε διαφάνεια γύρω από τον ιστότοπό σου.

Φρόντισε το site να εμπνέει εμπιστοσύνη από την πρώτη ματιά: καθαρό layout, σωστή γλώσσα, εύκολη πλοήγηση και διαφάνεια.

Η Google μπορεί να μην μετρά το E-E-A-T με νούμερα, αλλά καταλαβαίνει πολύ καλά πότε ένα site έχει δουλέψει σε βάθος στην ποιότητα του περιεχομένου του.

Δείτε ακόμη