από τότε που τα μέλη μιας πρωτόγονης φυλής κρατούσαν τα χέρια τους ανοιχτά μπροστά, όταν συναντούσαν άλλες φυλές, σε ένδειξη πως δεν κρατάνε όπλα και πως έρχονται με φιλικό και ειρηνικό σκοπό.
Επιπλέον, στη Ρωμαϊκή περίοδο, οι άντρες συνήθιζαν να σφίγγουν τον πήχη του άλλου κατά την χειραψία, ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν κρύβει κάποιο μαχαίρι στο μανίκι του. Περνώντας από διάφορες μεταλλαγές μέσα στα χρόνια φτάσαμε στην σύγχρονη μορφή χειραψίας – το σφίξιμο της παλάμης.
Η θέση του χεριού υποδηλώνει τις διαθέσεις των ανθρώπων όπως κυριαρχία, υποταγή ή ισότητα. Το σφίξιμο και τράνταγμα των χεριών χρησιμοποιείται από άντρες της ίδιας κοινωνικής τάξης για να επισφραγίσουν εμπορικές συμφωνίες. Η θέση του χεριού μας καθορίζει και τις διαθέσεις μας.
Όταν τα χέρια και των δυο ατόμων είναι σε παθητική στάση, δηλαδή δημιουργείται χειραψία κάθετη, υπάρχει ένα αίσθημα ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού. Όταν κάποιος προσφέρει το χέρι του με την παλάμη του προς τα κάτω σίγουρα έχει τάσεις κυριαρχίας και προσπαθεί να επιβληθεί. Εάν η παλάμη του είναι προς τα πάνω, τότε είναι ένδειξη πως σας επιτρέπει να έχετε εσείς τον έλεγχο της κατάστασης και να πάρετε πρωτοβουλίες. Αυτή την χειραψία την χρησιμοποιούμε συνήθως όταν ζητάμε συγνώμη.
Η κρύα χειραψία δημιουργείται όταν έχουμε άγχος. Σαν αποτέλεσμα το αίμα στις παλάμες μας αποτραβιέται από τα κύτταρα της επιδερμίδας και χάνουν την θερμοκρασία. Αποτέλεσμα, κρύα και ιδρωμένα χέρια.
Η διπλή χειραψία, όταν δηλαδή σφίγγουμε με τα δυο μας χέρια την παλάμη του άλλου, σηματοδοτεί αξιοπιστία και ειλικρίνεια.
Η χαλαρή ή άψυχη χειραψία προκαλεί αντιπάθεια, έλλειψη ενδιαφέροντος και συσχετίζεται με αδυναμία χαρακτήρα.
Το υπερβολικό σφίξιμο της παλάμης υποδηλώνει πως το άτομο απέναντι μας είναι ιδιαίτερα επιθετικό, το οποίο δεν χάνει ευκαιρία να επιβληθεί στους άλλους και να τους υποτάξει.
Τέλος, όταν με το δεξί μας χέρι κάνουμε χειραψία ενώ το αριστερό μας σφίγγει τον βραχίονα ή ακουμπά στον ώμο του άλλου, δείχνουμε ότι αισθανόμαστε οικειότητα με αυτό το άτομο και μας είναι ιδιαίτερα προσφιλές.