Κατά καιρούς ακούτε διάφορες συμβουλές για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε μετά το φαΐ. Άλλες ισχύουν και άλλες όχι. Δείτε στο παρακάτω άρθρο 7 επιστημονικά αποδεδειγμένες συμβουλές.
Μην τρως φρούτα: Η συμβουλή “να τρως φρούτα” γενικότερα επιβάλλεται. Όμως από όσους δίνουν αυτή τη συμβουλή πολύ λίγοι λένε για το πότε πρέπει κανείς να τρώει φρούτα. Τα φρούτα είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο εύπεπτα από οτιδήποτε άλλο. Τα περισσότερα φρούτα (εκτός από τις μπανάνες και τους χουρμάδες) περνούν έυκολα από το στομάχι προς το έντερο, το πολύ σε 20 λεπτά. Και η πραγματική τους πέψη γίνεται στο έντερο. Όταν όμως τρως φρούτα μαζί με το γεύμα σου, αυτά παραμένουν στο στομάχι μέχρι να ολοκληρωθεί η πέψη των υπολοίπων τροφών που γίνεται στο στομάχι κι έτσι καθυστερεί η πέψη τους ενώ ταυτόχρονα όση ώρα περιμένουν αλλοιώνονται, αρχίζει η σήψη τους και η τελική θρεπτική αξία που θα σου αποδώσουν μειώνεται. Έτσι για πιο αρμονική λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος, να τρως φρούτα όταν το στομάχι σου είναι άδειο, έως και μία ώρα πριν από το γεύμα σου.
Μην πίνεις τσάϊ: Το να πίνει κανείς μέτριες ποσότητες τσαγιού έχει ποικίλα οφέλη, όπως τροφοδότηση του οργανισμού με αντιοξειδωτικά και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη. Όμως το τσάϊ μετά το φαγητό δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, γιατί το τσάϊ περιέχει πολυφαινόλες και τανίνες οι οποίες εσωτερικά δεσμεύουν τον σίδηρο στις φυτικές τροφές, κι έτσι δυσκολεύουν την απορρόφηση του σιδήρου. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό σε παιδιά και γυναίκες που έχουν έλλειψη σιδήρου.
Μην κάνεις ζεστό μπάνιο: Η πέψη χρειάζεται αρκετή ενέργεια και καλή κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία του στομάχου και του εντέρου. Όταν όμως κάνεις ζεστό μπάνιο, αυτό ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματος σου και για να μπορέσει ο οργανισμός να την επαναφέρει στα φυσιολογικά της επίπεδα, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα για να απελευθερώσει θερμότητα πιο εύκολα προς το περιβάλλον. Έτσι η μεγάλη ποσότητα αίματος που είναι απαραίτητη στο πεπτικό σύστημα, δεν είναι πλέον διαθέσιμη και η πέψη επιβραδύνεται δραματικά.
Μην χαλαρώνεις τη ζώνη σου: Ο λόγος που δεν πρέπει να χαλαρώσεις τη ζώνη σου είναι ότι αν το κάνεις, αυτό σημαίνει ότι έχεις φάει περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Και αν το κάνεις μπορεί να σε ανακουφίσει και να συνεχίσεις να τρως. Αν χαλαρώσεις επίσης τη ζώνη σου, αυτό χαλαρώνει τους κοιλιακούς σου, κάτι που μακροχρόνια θα σου δημιουργήσει μια μονίμως διογκωμένη κοιλιά. Έτσι είναι καλύτερα να τρως μέχρι του σημείου που να νοιώθεις άνετα ακόμα κι αν δεν χαλαρώσεις τη ζώνη σου.
Μην περπατάς: Το περπάτημα μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση της τροφής προς τον οισοφάγο και δυσπεψία. Αν όμως περιμένεις περίπου μισή με μία ώρα μετά το γεύμα και κάνεις τότε μια μικρή βόλτα, τότε το περπάτημα αυτό θα είναι πολύ πιο βοηθητικό. Ερευνητές του τμήματος της επιστημονικής άσκησης του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας έχουν διαπιστώσει ότι το περπάτημα μετά από μεταγευματική ξεκούραση είναι ένας καλός τρόπος για να κάψεις θερμίδες, όμως δεν πρέπει να διαρκέσει πάνω από 10 λεπτά. Ένας καλός και χαλαρός περίπατος μισή ώρα μετά το γεύμα βοηθά τον μεταβολισμό να κρατηθεί σε ένα καλό επίπεδο, διατηρεί τους μυς σε διάταση και είναι σαφώς πολύ καλύτερη επιλογή παρά να αφεθείς σ’ έναν καναπέ και να παρακολουθείς τηλεόραση. Η κλινική Mayo δηλώνει επίσης ότι το περπάτημα μετά από μεταγευματική ξεκούραση σε βοηθά να κοιμάσαι γρηγορότερα και βαθύτερα.
Μην κοιμάσαι: Όταν κοιμάσαι μετά από γεύμα κάποια ποσότητα πεπτικών υγρών του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο, εξαιτίας της οξύτητας τους καίνε και ερεθίζουν το εσωτερικό του τοίχωμα και αυτό δημιουργεί αίσθημα καύσου στο ανώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Όταν κοιμάσαι επίσης μετά από γεύμα ασκείται υπερβολική πίεση στο διάφραγμα από το περιεχόμενο του στομάχου και αυτό μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό ή και άπνοια ύπνου. Ο μεταγευματικός ύπνος έχει επίσης συνδεθεί με παχυσαρκία. Έτσι μετά από ένα γεύμα κάνε κάτι που αγαπάς, μην κοιμηθείς όμως για τουλάχιστον 2 ώρες μετά.
Μην καπνίσεις: Βέβαια το κάπνισμα είναι κακό όχι μόνο μετά από τα γεύματα αλλά και κάθε άλλη ώρα της ημέρας, γιατί περιέχει τοξίνες, καρκινογόνα και διάφορα άλλα συστατικά που αποδεδειγμένα βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό και μακροχόνια μπορεί να προκαλέσουν εμφύσημα και καρκίνο. Έκτός όλων των άλλων όμως, έχει βρεθεί επίσης ότι το κάπνισμα μπορεί να χειροτερεύσει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και της ελκώδους κολίτιδας, καθώς επίσης ότι έχει αρνητική επίδραση στην λειτουργία των μυών του παχέως εντέρου και κατ’ επέκταση στην συνολική πεπτική λειτουργία.