Τα χρόνια περνάνε και δυστυχώς –ή ευτυχώς- κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το αλλάξει αυτό, ούτε και για να αποτρέψει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε…

Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να γνωρίζουμε τις αλλαγές που επιφέρει ο χρόνος στη λειτουργία του οργανισμού και στο σώμα μας, καθώς αυτή η γνώση θα μας κάνει να αντιληφθούμε καλύτερα τις συνέπειες αυτών και τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε. Το ότι θα γεράσουμε είναι το μόνο σίγουρο. Στο χέρι μας όμως είναι να γεράσουμε όσο το δυνατό αργότερα…

Τι συμβαίνει στο καρδιαγγειακό σύστημα:

Όσο περνάνε τα χρόνια, ο μυς της καρδιάς γίνεται λιγότερο αποδοτικός, αναγκαζόμενος να λειτουργεί πιο σκληρά ώστε να τροφοδοτήσει με την ίδια ποσότητα αίματος όλο το σώμα. Επιπλέον, τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν μέρος της ελαστικότητάς τους, ενώ το εσωτερικό των αρτηριών έχει αρχίσει να σκληραίνει εξαιτίας των αποθεμάτων λίπους που εγκαθίστανται κατά τόπους. Αυτές οι συνθήκες δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της καρδιάς, οδηγώντας έτσι σε φαινόμενα υψηλής πίεσης και λοιπών προβλημάτων.

Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:

Κάντε τη γυμναστική βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς σας, επιλέξτε υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα περιλαμβάνουν πολλά φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης και κόψτε –επιτέλους- το κάπνισμα.

Τι συμβαίνει στα κόκαλα, τις αρθρώσεις και τους μύες:

Τα κόκκαλα, όσο μεγαλώνουμε, έχουν την τάση να συρρικνώνονται και να χάνουν σε πυκνότητα. Αυτό τα κάνει πιο επιρρεπή σε τραύματα, ενώ οδηγεί και σε συρρίκνωση του ύψους του ατόμου. Αντίστοιχα, οι μύες χάνουν σε δύναμη και ελαστικότητα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στη διατήρηση της ισορροπίας και του συντονισμού.

Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ασβέστιο και βιταμίνη D και ενισχύστε τα οστά σας με ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Η ενδυνάμωση των οστών μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης και οι γεροί μύες προστατεύουν τις αρθρώσεις από τραυματισμούς.

Τι συμβαίνει στο πεπτικό σας σύστημα:

Τα περιστατικά δυσκοιλιότητας πληθαίνουν όσο μεγαλώνουμε, καθώς η χαμηλή λήψη φυτικών ινών, υγρών και η έλλειψη άσκησης δυσχεραίνουν τη λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, όρισμένες ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης δυσκοιλιότητας.

Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:

Για να γλιτώσετε τον οργανισμό σας από ένα δυσλειτουργικό πεπτικό σύστημα, πίνετε πολλά υγρά και τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η καθημερινή άσκηση θα βοηθήσει επίσης, ενώ αν λαμβάνετε φάρμακα, στων οποίων τις παρενέργειες περιλαμβάνεται η δυσκοιλιότητα, ρωτήστε το γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις.

Τι συμβαίνει στο ουροποιητικό σας σύστημα:

Είναι σύνηθες φαινόμενο στις μεγαλύτερες ηλικίες το φαινόμενο της ακράτειας των ούρων. Προβλήματα υγείας, όπως είναι η παχυσαρκία, η συχνή δυσκοιλιότητα, αλλα και καταστάσεις, όπως είναι η εμμηνόπαυση και προβλήματα στον προστάτη, οδηγούν σε προβλήματα ακράτειας.

Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:

Αυτό που εσείς μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας είναι να ουρείτε συχνότερα, αν είστε υπέρβαρος να χάσετε βάρος και αν καπνίζετε να το περιορίσετε και στην καλύτερη να το κόψετε τελείως. Ασκήσεις πυελικού εδάφους, μπορούν επίσης να έχουν αποτελέσματα στο πρόβλημα.

Τι συμβαίνει στη μνήμη σας:

Η μνήμη εξασθενεί με τα χρόνια καθώς τα εγκεφαλικά κύτταρα ελαττώνονται, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να μάθετε καινούρια πράγματα και να ξεχνάτε ευκολότερα πράγματα που ήδη γνωρίζετε.

Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:

Για να διατηρήσετε ενεργή τη μνήμη σας και τις διανοητικές σας λειτουργίες, η καθημερινή γυμναστική και η καλή διατροφή θα σας βοηθήσει και σε αυτόν τον τομέα, ενώ πνευματικές και διανοητικές ασκήσεις όπως είναι τα σταυρόλεξα θα κρατήσουν σε επαγρύπνηση τον εγκέφαλό σας.

Τι συμβαίνει στα μάτια και τα αυτιά σας:

Όσο μεγαλώνετε τα μάτια παράγουν λιγότερα δάκρυα, ο αμφιβληστροειδής αδυνατίζει, η όραση γίνεται εν τέλει πιο θολή και δυσκολεύεστε να εστιάσετε σε κοντινά αντικείμενα και να συνηθίσετε απότομες αλλαγές στον φωτισμό. Το ίδιο χειροτερεύει και η ακοή με τα χρόνια, καθώς δυσκολεύεστε να πιάσετε υψηλές συχνότητες και να παρακολουθήσετε μια κουβέντα σε μια πολύβουη αίθουσα.

Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:

Ελέγχετε τακτικά με εξετάσεις την όραση και την ακοή σας και ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του γιατρού για γυαλιά οράσεως και ακουστικά βαρυκοΐας. Για να αποτρέψετε τα χειρότερα αποτελέσματα φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου και ωτοασπίδες, όταν βρίσκεστε κοντά σε πηγές θορύβου.

Τι συμβαίνει στα δόντια σας:

Το στόμα σας αρχίζει να στεγνώνει και να παρατηρείτε υποχώρηση των ούλων, ενώ η μειωμένη παραγωγή σάλιου δυσχεραίνει την απομάκρυνση των βακτηρίων του στόματος, καταλήγοντας έτσι σε μεγαλύτερη ευαισθησία των δοντιών και των ούλων απέναντι στις μολύνσεις. Τα δόντια ακόμα χάνουν τη λάμψη και τη δύναμή τους με τα χρόνια, κάνοντας ευκολότερο το ενδεχόμενο να ραγίσουν ή να σπάσουν.

Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:

Βουρτσίζετε τα δόντια σας δυο φορές τη μέρα, χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα και μην παραλείπετε τις επισκέψεις σας στον οδοντίατρο.

Τι συμβαίνει στο δέρμα σας:

Και το δέρμα αδυνατίζει όσο περνάνε τα χρόνια, γίνεται λιγότερο ελαστικό και περισσότερο ευαίσθητο, ενώ πολλοί αποκτούν μώλωπες ευκολότερα. Η μειωμένη παραγωγή φυσικών ελαίων κάνει το δέρμα να δείχνει πιο ξηρό και με ρυτίδες, ενώ κηλίδες εμφανίζονται στην επιδερμίδα των μεγαλύτερων ηλικιών.

Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:

Κάνετε μπάνιο σε ζεστό (όχι καυτό) νερό και χρησιμοποιείτε ήπιο σαπούνι και ενυδατική κρέμα. Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακή κρέμα και ρούχα που παρέχουν προστασία στο δέρμα και κόψτε (και σε αυτή την περίπτωση) το κάπνισμα καθώς βλάπτει σημαντικά και την υγεία του δέρματος.

Τι συμβαίνει στο βάρος σας:

Όσο μεγαλώνουμε γίνεται όλο και πιο δύσκολο να χάσουμε βάρος. Μειώνεται η μυική μάζα, το οποίο οδηγεί σε αύξηση της μάζας του λίπους, το οποίο μεταφράζεται σε μειωμένη καύση θερμίδων (αφού αυτό γίνεται κατά βάση από τη μυική μάζα).

Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:

Μην σταματήσετε να γυμνάζεστε και αν δεν το κάνετε ήδη ξεκινήστε, ώστε να ενισχύσετε οι ίδιοι, όσο μπορείτε, τη διατήρηση της μυικής μάζας. Ακόμα τρώτε υγιεινά και μειώστε τις μερίδες σας, αφού το πιθανότερο είναι να μη χρειάζεται να τρώτε το ίδιο όσο συνηθίζατε.

Τι συμβαίνει στην ερωτική ζωή σας:

Οι ανάγκες και αντοχές αλλάζουν, όσο μεγαλώνουμε, ενώ οι ασθένειες και τα φάρμακα επηρεάζουν την ερωτική διάθεση του ατόμου. Τέλος, φαινόμενα κολπικής ξηρότητας και στυτικής δυσλειτουργίας, δυσκολεύουν την ομαλή ερωτική ζωή.

Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:

Μοιραστείτε τις έννοιες και τις ανησυχίες σας με τον σύντροφό σας και μην ντρέπεστε για όσα συμβαίνουν στο σώμα σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς μαζί του για να μπορέσει και εκείνος να σας βοηθήσει αποτελεσματικά.

clickatlife.gr