Τον κρυμμένο θησαυρό, που άφηνε να σκονίζεται στα αζήτητα επί σχεδόν έναν αιώνα στα υπόγεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, αποφάσισε να αξιοποιήσει το Δημόσιο.
Χρειάστηκε να έρθει η κρίση και το Μνημόνιο, για να αναζητήσει τι δικαιούται και τι μπορεί να εκμεταλλευτεί από την περιουσία αυτή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά έγινε προσπάθεια καταγραφής των παρακαταθηκών του Ταμείου Παρακαταθηκών. Σήμερα, οι χρηματικές παρακαταθήκες που φυλάσσονται στο ΤΠΔ ανέρχονται σε σχεδόν δύο δισ. ευρώ.
Ανεκτίμητη παραμένει η αξία των «αυτούσιων» παρακαταθηκών, δηλαδή χρυσός, χρήματα και άλλα αντικείμενα αξίας, τα οποία φυλάσσονται (από κατασχέσεις του ΣΔΟΕ, της αστυνομίας κλπ), αλλά δεν έχουν αποτιμηθεί.
Από τις παρακαταθήκες αυτές, «αφαιρούνται», αφού δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν, χρήματα που επιστρέφονται εμπρόθεσμα στους δικαιούχους και απλώς φυλάσσονται στο Ταμείο, όπως π.χ. εγγυήσεις για συμμετοχή σε διαγωνισμούς, αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις.
Θα πρέπει να προστεθούν όμως, όταν θα εκτιμηθεί η αξία τους, οι ράβδοι χρυσού, ξένα νομίσματα και ό,τι άλλο φυλάσεται στο ΤΠΔ και θα μπορεί να περιέλθει στην κατοχή του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές μόνο του προηγούμενου αιώνα είχε γίνει μια απόπειρα εκποίησης τέτοιων περιουσιακών στοιχείων. Τώρα, όμως, η κυβέρνηση κινείται σε τρεις άξονες:
– να μηχανογραφηθεί η παρακολούθηση και εκτίμηση του «θησαυρού» των αζήτητων παρακαταθηκών.
– να αλλάξει μέσα στο καλοκαίρι και να συντομεύσει τις προθεσμίες επιστροφής ή απόδοσης στο Δημόσιο των αζήτητων παρακαταθηκών.
– να μπορεί το Δημόσιο να παίρνει τα χρήματα και το χρυσό από τις αζήτητες παρακαταθήκες με διαδικασίες-εξπρές.
Στο «μάτι» του ΥΠΟΙΚ μπαίνουν αζήτητα κοσμήματα, χρυσά νομίσματα, τιμαλφή και άλλες αυτούσιες παρακαταθήκες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), με στόχο να αξιοποιηθούν από το κράτος, αρχής γενομένης από το τέλος του έτους.
Τα έσοδα από αυτά θα διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς ή σε ευπαθείς ομάδες.