Ο συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης (‘μυαλού’) και ισχυρών υπερυπολογιστών (‘σώματος’) έχει αποδειχθεί ήδη αρκετά δυνατός για να νικάει τους πρωταθλητές στο σκάκι και σε άλλα επιτραπέζια παιγνίδια ή να αναγνωρίζει πρόσωπα και φωνές ψάχνοντας «ψύλλους στα άχυρα» μέσα σε βουνά δεδομένων. Ίσως μπορεί να τα καταφέρει και με το νέο κορονοϊό.
Αυτό τουλάχιστον ελπίζει μια νέα συμμαχία κορυφαίων επιστημόνων και ερευνητών, έπειτα από πρωτοβουλία ενός δισεκατομμυριούχου, που έχει ως στόχο να χρησιμοποιηθούν μερικοί από τους ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου, προκειμένου να αναζητηθούν θεραπείες για την πανδημική νόσο Covid-19.
Ο Τόμας Σίμπελ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της C3.ai, μιας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης στην Καλιφόρνια, οργάνωσε μια ερευνητική κοινοπραξία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία θα δαπανήσει 367 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία, προκειμένου να βρει τρόπους να μπει ένα οριστικό «φρένο» στον νέο ιό SARS-CoV-2.
«Δεν μπορώ να φανταστώ πιο σημαντική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η πιθανότητα να μην προκύψει κάτι καλό από όλο αυτό, είναι μηδενική», δήλωσε ο Σίμπελ, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Η περιουσία του 68χρονου Σίμπελ, ο οποίος συνδυάζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην πληροφορική με τις φιλανθρωπίες, υπολογίζεται σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Ο αριθμός 3 στο όνομα της εταιρείας του C3.ai παραπέμπει στις τρεις βασικές ψηφιακές τάσεις: μεγάλα δεδομένα, υπολογιστικό «νέφος» και διαδίκτυο των πραγμάτων, με την τεχνητή νοημοσύνη να ενισχύει τις δυνατότητες και των τριών αυτών.
Η νέα συμμαχία, με την ονομασία C3.ai Digital Transformation Institute, θα περιλαμβάνει ερευνητές από τα πανεπιστήμια Πρίνστον, Κάρνεγκι Μέλον, ΜΙΤ, Καλιφόρνια, Ιλινόις και Σικάγο, καθώς επίσης από την εταιρεία Microsoft. Πρώτος στόχος της θα είναι, με τη βοήθεια των «έξυπνων» μηχανών, να αναπτυχθούν νέα φάρμακα ή να βρεθεί νέα χρήση σε παλαιότερα, να σχεδιασθούν κλινικές δοκιμές, να προβλεφθεί η εξέλιξη της πανδημίας, να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των κρατικών και άλλων παρεμβάσεων, να βελτιωθούν οι στρατηγικές που αφορούν τη δημόσια υγεία και να προετοιμασθεί καλύτερα η ανθρωπότητα για μελλοντικές επιδημίες.
Το νέο Ινστιτούτο θα δίνει έως 26 επιχορηγήσεις ετησίως αξίας 500.000 δολαρίων η καθεμία. Οι πρώτες ερευνητικές προτάσεις πρέπει να υποβληθούν έως το Μάιο και η πρώτη επιχορήγηση θα δοθεί τον Ιούνιο, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων θα γίνονται ευρέως γνωστά. Η υπερυπολογιστική ισχύς θα προέλθει από τις εταιρείες C3.ai και Microsoft, τα πανεπιστήμια και το Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστικών Εφαρμογών στο Ιλινόις.