Τα βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο της συζήτησης για τη διατροφή και τον έλεγχο του βάρους. Από τη μία, θεωρούνται απαραίτητο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής λόγω των βιταμινών, των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Από την άλλη, υπάρχει η ανησυχία ότι τα φυσικά σάκχαρά τους, όπως η φρουκτόζη, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Είναι, όμως, δικαιολογημένη αυτή η ανησυχία ή μήπως πρόκειται για έναν ακόμη διατροφικό μύθο;

Δείτε

Η φρουκτόζη είναι ο κύριος τύπος φυσικού σακχάρου που υπάρχει στα φρούτα. Σε αντίθεση με τα πρόσθετα σάκχαρα που περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, η φρουκτόζη των φρούτων συνοδεύεται από φυτικές ίνες, νερό και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτοί οι παράγοντες επιβραδύνουν την απορρόφησή της, αποτρέποντας τις απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου του αίματος και μειώνοντας την πιθανότητα αποθήκευσης λίπους.

Επιπλέον, τα φρούτα έχουν σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, γεγονός που σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους δεν οδηγεί σε απότομες αυξήσεις της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με την αποθήκευση λίπους. Αντιθέτως, βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και ενισχύουν τον κορεσμό, συμβάλλοντας στον έλεγχο της όρεξης.

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα φρούτα έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος σε σχέση με όσους αποφεύγουν την κατανάλωσή τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και μειώνουν την επιθυμία για ανθυγιεινά σνακ.

Βέβαια, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε τρόφιμο, η ποσότητα παίζει ρόλο. Αν κάποιος καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες φρούτων σε συνδυασμό με άλλες θερμιδογόνες τροφές, μπορεί να προσλάβει περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Τελικά, τα φρούτα παχαίνουν ή μήπως όχι;

Υπάρχουν φρούτα που πρέπει να αποφεύγουμε;

Κάποια φρούτα, όπως οι μπανάνες, τα σταφύλια και τα μάνγκο, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα σε σχέση με άλλα, όπως τα μούρα ή τα μήλα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγονται. Η κατανάλωσή τους με μέτρο και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής δεν προκαλεί αύξηση βάρους.

Δείτε επίσης

Αντίθετα, μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται σε επεξεργασμένες μορφές φρούτων, όπως οι χυμοί και τα αποξηραμένα φρούτα. Οι χυμοί, ακόμα κι αν είναι φυσικοί, περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες και μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη απορρόφηση των σακχάρων. Τα αποξηραμένα φρούτα, λόγω της συμπυκνωμένης μορφής τους, περιέχουν περισσότερες θερμίδες ανά μερίδα και μπορούν εύκολα να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Τα φρούτα από μόνα τους δεν παχαίνουν. Αντιθέτως, αποτελούν σύμμαχο στην προσπάθεια διαχείρισης του βάρους, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο και στο πλαίσιο μιας συνολικά ισορροπημένης διατροφής. Το κλειδί, όπως πάντα, είναι η ποικιλία και η ισορροπία.