Ένας γίγαντας του Διαδικτύου, όπως είναι η Google, μπορεί να στηρίζεται στη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησής της, ωστόσο τα projects, οι υπηρεσίες και τα εργαλεία της εταιρείας με τους πάνω από 60.000 υπαλλήλους είναι αναρίθμητα!
Με αφορμή την είδηση πως η Google προτίθεται να κλείσει την υπηρεσία Picasa και να προτρέψει τους χρήστες της να μπαίνουν στο Google Photos, ας δούμε μερικά εργαλεία του κολοσσού που δεν είναι ευρέως διαδεδομένα.
Οι περισσότεροι μπορεί να γνωρίζουμε την υπηρεσία αναζήτησης μέσω εικόνων στο Google ή το περίφημο Google Maps, ωστόσο υπάρχουν και πάρα πολλά εργαλεία της εταιρείας, για τα οποία έγιναν και πολλές δοκιμές και δαπανήθηκε αρκετός χρόνος από τους εργαζομένους, που δεν τα ξέρουμε.
Google Trends
Θέλετε να μάθετε τι αναζητούν οι χρήστες κάθε στιγμή; Το Google Trends φροντίζει να σας ενημερώσει για τους όρους που αναζητήθηκαν περισσότερο κάθε μέρα στη μηχανή αναζήτησης.
Μάλιστα, σε έρευνα που διεξήχθη το 2013, φάνηκε ότι το Google Trends μπορεί να μπορεί να λειτουργήσει σαν δείκτης για τις μελλοντικές κινήσεις των αγορών και άρα ως ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των χρηματιστών.
Στην ίδια υπηρεσία φαίνονται και οι μεταβολές στον αριθμό αναζητήσεων για κάθε διαφορετικό θέμα.
Μελετητής Google
Ο Μελετητής Google είναι μία υπηρεσία της εταιρείας που παρέχει έναν απλό τρόπο αναζήτησης στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία. Μπορείτε να κάνετε απλή ή σύνθετη αναζήτηση διαφόρων πηγών, να βρείτε περιλήψεις και βιβλιογραφικές αναφορές, να εντοπίσετε ολόκληρες εργασίες ή να βρείτε τις βασικές εργασίες σε οποιοδήποτε πεδίο έρευνας.
Σκέψου με την Google
Το Think With Google θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το ψηφιακό σκονάκι της Google για όσους ασχολούνται με το μάρκετινγκ.
Πρόκειται για μια υπηρεσία που ενημερώνει το κοινό για τις έρευνες και τις τάσεις στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Το συγκεκριμένο εργαλείο δεν έχει επεκταθεί και στα ελληνικά, ωστόσο θεωρείται ήδη ένας χρήσιμος ιστότοπος για τον κόσμο της διαφήμισης.
Εφαρμογή Google Keep για σημειώσεις
Αυτή η εφαρμογή σας δίνει τη δυνατότητα σας να κρατάτε σημειώσεις κατά την περιήγησή σας στον ιστό. Η εφαρμογή μάλιστα συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα και όταν είστε εκτός σύνδεσης. Με το Keep, μπορείτε να δημιουργήσετε και να μοιραστείτε σημειώσεις και λίστες, καθώς και να τις επεξεργαστείτε μαζί με άλλους χρήστες. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Keep στο tablet, τον browser και το smartphone σας, ενώ όλα τα στοιχεία σας συγχρονίζονται σε όλες τις συσκευές σας.
Εξερεύνηση του Διαστήματος
Μπείτε στο Google.com/sky και εξερευνήστε το σύμπαν, με τη βοήθεια εντυπωσιακών εικόνων από δορυφόρους της NASA, το Sloan Digital Sky Survey και το Τηλεσκόπιο Hubble. Αρκεί μόνο να πληκτρολογήσετε Google.com/sky…
Google nGrams
Το εργαλείο Google nGrams σας επιτρέπει να εξερευνήσετε πόσες φορές και με ποιον τρόπο έχει χρησιμοποιηθεί σε βιβλία η λέξη που επιλέγετε να ψάξετε. Ειδικότερα, στη βάση δεδομένων υπάρχουν 5,2 εκατ. βιβλία, αλλά δυστυχώς όχι ελληνικά.
Google Art Project
Το Google Art Project σας δίνει την ευκαιρία να περιηγηθείτε στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και να θαυμάσετε έργα τέχνης σε υψηλή ανάλυση, από το σπίτι σας.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία έκανε ντεμπούτο το 2011 και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Google Fonts
Βρείτε την γραμματοσειρά που σας ταιριάζει και χρησιμοποιήστε την δωρεάν στο Google.com/fonts. Πηγαίνουμε στην διεύθυνση google fonts και στα αριστερά επιλέγουμε τα φίλτρα αποτελεσμάτων. Ένα από αυτά είναι το «script».
Το πατάμε και διαλέγουμε «Greek» ή «Greek Extended». Η έκδοση «extended» συμπεριλαμβάνει και τόνους της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.
Εφαρμογή μετάφρασης
Το πρόβλημα της συνεννόησης στα ταξίδια επιχειρεί να λύσει η Google με την συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία παρέχει τη δυνατότητα μετάφρασης πινακίδων και τιμοκαταλόγων, ακόμα και συζητήσεων που ηχογραφούνται.
Οι χρήστες μπορούν με την κάμερά τους να φωτογραφήσουν ένα κείμενο και να το μεταφράσουν σε 90 γλώσσες.
Αντίστροφη μέτρηση και ειδοποίηση στο Google
Η μηχανή αναζήτησης μετατρέπεται σε μηχανή αντίστροφης μέτρησης με ειδοποίηση ήχου όταν τελειώσει ο χρόνος με μία μόνο… αναζήτηση.
Αρκεί να googlaρετε όσο χρόνο θέλετε και μετά τη λέξη «timer». Όπως για παράδειγμα «five minute timer». Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη λειτουργία δεν εμφανίζεται σε όλους τους χρήστες που κάνουν την εν λόγω αναζήτηση.