Είναι άλλο πράγμα να κάνετε τον ύπνο προτεραιότητα και άλλο να καταφέρετε να κοιμηθείτε για επτά με εννέα ώρες χωρίς διακοπή.

Η δυνατότητα να κοιμηθείτε σε μια φυσιολογική ώρα, να παραμείνετε κοιμισμένοι και να ξυπνήσετε νιώθοντας ξεκούραστοι το επόμενο πρωί εξαρτάται από τα βήματα που κάνετε ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι. Πολλά από αυτά δεν αφορούν την βασική υγιεινή του ύπνου και δίνουν έμφαση περισσότερο σε καθημερινές συνήθειες.
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καλά παρόλο που προσπαθείτε; Ίσως είναι αυτές οι εννέα συνήθειες που πρέπει να κατηγορήσετε αν είναι μέρος της ρουτίνα σας μετά τις εννέα το βράδυ.
1 Τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού το βράδυ
Η ασυνέπεια όσον αφορά την ώρα που δειπνείτε μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο σας. Μπορείτε να τρώτε αργά ή νωρίς αρκεί να ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όσον αφορά την ποσότητα, έχει αποδειχτεί ότι το να τρώει κανείς ένα μεγάλο πρωινό και ένα μικρό δείπνο εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα, ενώ η δυσπεψία που προκαλεί ένα πλούσιο δείπνο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο. Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, προσπαθήστε να τρώτε ελαφρύτερα γεύματα πριν πέσετε στο κρεβάτι.
2 Τσεκάρετε τα επαγγελματικά e-mail σας
Μόλις γυρίσετε σπίτι από την δουλειά και είστε έτοιμοι να ετοιμαστείτε για το κρεβάτι, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε το κινητό σας για να δείτε αν το αφεντικό σας σας έστειλε ένα κατεπείγον μήνυα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αν είναι πραγματικά επείγον, θα σας πάρουν τηλέφωνο. Γι’ αυτό, πάρτε βαθιές ανάσες και διαλογιστείτε. Η δουλειά που έχει μείνει μπορεί να γίνει και αύριο.
3 Παραγγέλνετε μερικά κοκτέιλ ακόμα
Αυτή η προσπάθεια να χαλαρώσετε από την δουλειά στην πραγματικότητα υπονομεύει τον ύπνο σας. Μπορεί ένα – δύο κοκτέιλ να σας κάνουν να νυστάζετε και να σας βοηθούν να αποκοιμηθείτε γρηγορότερα, όμως η ποιότητα του ύπνου σας υπονομεύεται. Αν θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ, πιείτε ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι με αλκοολούχο ποτό και σταματήστε να πίνετε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε.
4 Καυγαδίζετε με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο
Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά είναι αληθινό. Το να πηγαίνετε στο κρεβάτι θυμωμένοι δεν είναι και ότι καλύτερο για τον ύπνο σας, ειδικά αν είστε υπεραναλυτικοί. Το να μην διώχνετε τις δυσάρεστες και στρεσογόνες σκέψεις μπορεί να κρατήσει το μυαλό σας σε επιφυλακή, την στιγμή που το σώμα σας στέλνει σήματα ότι είναι ώρα να κοιμηθείτε. Είναι καλύτερο να επιλύετε τις διαφορές σας γιατί, όχι μόνο θα βελτιωθούν οι σχέσεις σας, αλλά και ο ύπνος σας.
5 Ξεκινάτε μια νέα σειρά
Σταματήστε εκεί που είστε. Σας έχει συμβεί στο παρελθόν και ξέρετε ότι θα επαναληφθεί. Δεν έχει σημασία αν βλέπετε τα επεισόδια της τελευταίας σεζόν της αγαπημένης σας σειράς ή αν απλώς βαριέστε και ψάχνετε να βρείτε κάτι καινούργιο. Θα κολλήσετε και το μισάωρο θα γίνει τρίωρο πριν το καταλάβετε. Η έκθεση στην οθόνη έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι μειώνει την παραγωγή της μελατονίνης, την ορμόνη που μας φέρνει το αίσθημα της υπνηλίας.
6 Πίνετε καφέ μετά το δείπνο
Αυτό το παραδεισένιο καφεϊνούχο ρόφημα είναι προτιμότερο να καταναλώνεται πριν τις δύο το μεσημέρι. Παρόλο που η καφεΐνη δεν μεταβολίζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους οργανισμούς, έρευνες δείχνουν πως η απογευματινή κατανάλωση καφέ επηρεάζει τον ύπνο.
7 Τσεκάρετε τις καλύτερες δημοσιεύσεις στο Instagram
Όσο ωραία και αν είναι η αίσθηση του να παρακολουθείς τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στο τέλος της μέρας, η επιστήμη έχει δείξει πως αυτό επηρεάζει τον ύπνο σας. Σε αυτό επηρεάζονται ιδιαιτέρως οι έφηβοι που στρέφονται στα κινητά τους όταν δεν νυστάζουν.
8 Διαβάζετε ένα συγκλονιστικό βιβλίο
Συγχαρητήρια για την επιλογή σας να μην στρέψετε την προσοχή σας σε μια οθόνη, όμως αν σας αρέσουν τα θρίλερ, τα ρομαντικά μυθιστορήματα και τα διανοουμενίστικα βιβλία τότε καταφέρνετε να θέσετε το μυαλό σας σε επαγρύπνηση. Γι’ αυτό τον λόγο είναι προτιμότερο να διαβάσετε κάποιο περιοδικό ή ένα λιγότερο συναρπαστικό ανάγνωσμα.
9 Παίρνετε τις πολυβιταμίνες σας
Μια μεγάλη δόση βιταμίνης Β το απόγευμα σας δίνει περίσσεια ενέργεια που ίσως να εμπλακεί με την ρουτίνα του ύπνου σας. Αν μάλιστα υποφέρετε από υπνική άπνοια, καλύτερα να προτιμήσετε να πάρετε τα φάρμακά σας το πρωί, εκτός αν σας έχει δώσει διαφορετικές οδηγίες ο γιατρός.
Πηγή: