Είναι όλα αυτά τα «καλοπροαίρετα», αλλά τόσο ενοχλητικά, σχόλια που κάποιοι άνθρωποι μπορεί να σας πουν τη στιγμή που -ακόμα και αν αισθάνεστε απολύτως εντάξει- νιώθετε…
ευάλωτες, άυπνες και ζείτε μέσα σε ένα ορμονικό τσουνάμι!
1. «Αχ είναι τόσο μικροσκοπικό»
Σε μια κοινωνία όπου όλα οφείλουν να είναι «εντυπωσιακά μεγάλα», είναι ντροπή το μωρό να είναι λίγο μικρό; Μπορεί να είναι μικρό γιατί είναι πρόωρο, ή απλώς γιατί δεν βιάζεται να μεγαλώσει! Ή γιατί αποφάσισε ότι τα 3.200 κιλά και οι 50 πόντοι ύψος που είναι τα «φυσιολογικά», απλώς δεν του ταιριάζουν. Είναι τόσο δύσκολο, αντί για «Πω, πω, τι μικρό μωρό» οι άνθρωποι απλώς να πουν «τι χαριτωμένο;»
2. «Έχεις γεννήσει πριν ένα μήνα; Γιατί φαίνεσαι σα να γέννησες χθες!»
Κάποιες γυναίκες είναι πιο τυχερές από άλλες στο θέμα που λέγεται «γέννα». Σε κάποιες προκύπτει η απώλεια μαλλιών, κάποιες άλλες αναπτύσσουν έντονη τριχοφυΐα. Κάποιες μπορεί να παρουσιάσουν μια έντονη ακμή, άλλες να βγουν από το θάλαμο με σπασμένα αγγεία! Ότι απ’ όλα κι αν συμβαίνει το τελευταίο που θέλουν να ακούσουν είναι πόσο χάλια δείχνουν!
3. «Α, δεν το θηλάζεις; Τι κρίμα;»
Είναι η πρώτη μεγάλη ενοχή που μπορεί να νιώσει μια μαμά! Πρώτον όλες οι γυναίκες δεν μπορούν να θηλάσουν. Επίσης κάποιες δε θέλουν να θηλάσουν. Είναι το λιγότερο ρατσιστικό το να την αντιμετωπίζουν σαν πολίτη δεύτερης κατηγορίας επειδή απλώς δε θα θηλάσει!
4. «Τι, το μωρό κοιμάται όλη νύχτα; Και δεν ανησυχείς;»
Κι όμως! Κάποια νεογέννητα κοιμούνται βαθιά, ακόμη και αν υπάρχει φασαρία κι άλλα τόσο ελαφριά που ξυπνούν με τον παραμικρό θόρυβο. Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται δεκαέξι με δεκαοκτώ ώρες το εικοσιτετράωρο, άλλα όμως αρκούνται σε οκτώ ώρες ύπνου. Άλλα κοιμούνται συνεχόμενο οχτάωρο, άλλα όχι. Και σίγουρα ο καλοθελητής που κρίνει το ωράριο του βρέφους δεν είναι ο πλέον κατάλληλος!
5. Πότε γυρίζεις στη δουλειά;
Αυτό είναι σίγουρα το τελευταίο πράγμα που θέλει ν’ ακούσει μια γυναίκα που μόλις γέννησε! Από τη μια η ζωή της περιστρέφεται γύρω από ένα μικροσκοπικό πλασματάκι που την έχει αποκλειστικά ανάγκη, από την άλλη, πολύ θα ήθελε να γυρίσει στη δουλειά για να ξεφύγει από τη νέα αυτή θύελλα με πάνες, γάλατα και μωρουδιακά. Από τη μια θέλει να το έχει αγκαλιά όλη την ημέρα και να μυρίζει το άρωμά του, από την άλλη θέλει να μιλήσει και πάλι με ενήλικες. Λάθος ερώτηση!
6. «Ε, κοιμήσου όταν κοιμάται και το μωρό»
Άλλος ένας αστικός μύθος για μια νέα μαμά. Πρώτα απ’ όλα τα νεογέννητα κοιμούνται 2-3 ώρες συνεχόμενα. Και μέσα σε αυτές τις 2-3 αυτές ώρες μια νέα μαμά θα: κάνει μπάνιο, θα αποστειρώσει τα μπιμπερό, θα βάλει πλυντήριο, θα απλώσει, θα σιδερώσει και σε στιγμές μεγάλης πολυτέλειας θα καθίσει στον καναπέ αποσβολωμένη. Εσείς –αλήθεια- έχετε συναντήσει κάποια γυναίκα που να κοιμάται όση ώρα (ακριβώς) κοιμάται και το μωρό της; Υπάρχει;
7. Άντε ετοιμάσου για το δεύτερο!
…Ή το τρίτο, ή το τέταρτο. Όσα παιδιά και να έχεις πάντα κάποιος θα σου προτείνει ακόμη ένα! Και μάλιστα την πιο ακατάλληλη στιγμή που το σώμα σου είναι ταλαιπωρημένο, το πρόσωπό σου κατακόκκινο και ο σύζυγος σου μόλις είδε το κατώτερο τμήμα του εντέρου σου, την σπλήνα και τα νεφρά!
8 «Πώς τα πας;»
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ζωή με ένα νεογέννητο είναι σκέτη κόλαση, γι’ αυτό ίσως και σε αντιμετωπίζουν με έναν καλυμμένο οίκτο. Λάθος. Δεν είστε άρρωστη, λεχώνα είστε απλώς!
9. «Μην ανησυχείς, ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις»
Ε, λοιπόν όχι, οι νέες μαμάδες δεν έχουν πίσω τους «μαγικές νεράιδες» να τους διαβεβαιώσουν πως αυτό που κάνουν είναι το σωστό. Υπάρχουν δεκάδες πράγματα που όλες οι πρωτάρες μαμάδες κάνουν λάθος και φοβούνται ότι κάνουν λάθος. Γι΄αυτό μια συμβουλή ποτέ δεν βλάπτει!
10. «Αχ, το μωρό δε σου μοιάζει καθόλου»
Αυτό το σχόλιο όταν έχεις κουβαλήσει στην κοιλιά σου εννέα μήνες ένα μωρό, είναι το λιγότερο ερεθιστικό για μια νέα μαμά.