Παρόλο που δεν βρίσκεται στην έρημο, η περιοχή της Ιορδανίας δίπλα στον ποταμό Ιορδάνη είναι και αυτή ένας τόπος ξερός, χωρίς βλάστηση. Γι΄ αυτό όλοι όσοι περνούν δίπλα από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου μένουν έκπληκτοι με εκείνο που αντικρίζουν: ένας μικρός παράδεισος με διάφορα δέντρα, φυτά, λουλούδια και… πουλιά!

Ο χώρος γεμάτος χρώμα από τις βουκαμβίλιες, που ως Έλληνες έχουμε συνηθίσει να τις βλέπουμε να χρωματίζουν τα λευκά σπίτια των νησιών μας και να που τώρα, μπροστά μας, γίνονται πολύχρωμες πινελιές που πλαισιώνουν το τοπίο της ώχρας που κυριαρχεί στην Ιορδανία.

Μας υποδέχτηκε ο ηγούμενος της Μονής και Μητροπολίτης Διοκαισαρείας, Βενέδικτος. Είναι ο άνθρωπος που μέσα σε 15 χρόνια δημιούργησε μια όαση περίπου 25 στρεμμάτων, φυτεύοντας με τα χέρια του τους σπόρους στη γη. Σε ένα έδαφος όπου κυριαρχεί το αλάτι, όπως και στο νερό. Κι όμως, στη Μονή έχουν ακόμη και κήπο με ζαρζαβατικά.

-Και τι σπόρους επιλέξατε να φυτέψετε;

-Ό,τι μου ήρθε στο κεφάλι! Απαντά με χαμόγελο και αφοπλιστική ειλικρίνεια. Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Βενέδικτος μάς ξεναγεί στο χώρο, (που συνολικά η έκτασή του είναι 1000 στρέμματα), όπου εκτός από τη Μονή και τις εκκλησίες, έχτισε ένα μουσείο όπου εκτίθενται εικόνες, αρχαία αντικείμενα,ιερατικά άμφια, έγγραφα και άλλα εκθέματα και έναν ξενώνα, με περισσότερα από 10 δωμάτια. “Θα ήθελα να έρχεται περισσότερος κόσμος στη Μονή, να μένουν, να κάνουν βαφτίσεις ή να παρακολουθούν λειτουργίες. Να το ζουν. Δεν το έφτιαξα για μένα. Εμείς εδώ είμαστε δυο άνθρωποι, δεν έχουμε προσωπικό να τα λειτουργήσει όλα αυτά. Ούτε μοναχούς ή μοναχές. Δεν έρχονται. Και από τους επισκέπτες, οι περισσότεροι που έρχονται με γκρουπ κατευθύνονται στο σημείο της βάπτισης και προσπερνάνε τη Μονή για να κερδίσουν χρόνο. Για αυτό πιστεύω είναι στο χέρι σας να αναδείξετε το μέρος”, λέει ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος σε ελληνική αποστολή τουριστικών πρακτόρων, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή ύστερα από πρόσκληση της Επιτροπής Τουρισμού της Ιορδανίας σε συνεργασία με το προξενείο της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη.

Τη Μονή εκτός από τον ηγούμενο, την συντηρούν μόνο ο πατέρας Παΐσιος και δυο υπάλληλοι.

“Βηθανία Πέρα από την Ιορδανία”

Χιλιάδες προσκυνητές, πιστοί και τουρίστες που φθάνουν στην Ιορδανία επιλέγουν να επισκεφθούν το σημείο όπου βαφτίστηκε ο Ιησούς στον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί, στην ανατολική όχθη βρίσκεται και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και πιο κάτω, δίπλα στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου, που χτίστηκε με δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, πριν από περίπου 15 χρόνια.

Στο βαπτιστικό χώρο «Βηθανία Πέρα από την Ιορδανία (Αλ-Μαγκτάς) (Baptism Site “Bethany Beyond the Jordan” (Al-Maghtas), που συγκαταλέγεται στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, συνυπάρχουν Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Ρώσοι, Αρμένιοι, Κόπτες και νέες εκκλησίες συνεχώς προστίθενται.

Ο βαπτιστικός χώρος σε συνδυασμό με το Όρος Νέμπο, από όπου λέγεται ότι ο Μωυσής είδε τη γη της Επαγγελίας και την Μάνταμπα, την πόλη των ψηφιδωτών, δημιουργούν μια θρησκευτική, ιστορική αλλά και πολιτιστική τουριστική διαδρομή, που κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Τουρισμού της Ιορδανίας το όρος Νέμπο ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές αξιοθέατο μετά τον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας, καθώς από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 δέχτηκε περισσότερους από 620.000 επισκέπτες ενώ ο χώρος της βάπτισης περισσότερους από 170.000 για το ίδιο διάστημα. Ωστόσο, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2018, το 2019 η επισκεψιμότητα στον βαπτιστικό χώρο αυξήθηκε κατά 29,1%. Ο αριθμός αυτός αφορά επισκέπτες από διάφορες χώρες του κόσμου, που δεν είναι απαραίτητα και προσκυνητές.

Δεν χτίζουμε για τους Χριστιανούς, χτίζουμε για όλο τον κόσμο

Ο Μητροπολίτης Βενέδικτος, στα χρόνια της παρουσίας του στην Ιορδανία, έχτισε εκτός από εκκλησίες, ένα νηπιαγωγείο και μια πολυκλινική στο Αμμάν, την πρωτεύουσα της χώρας. Πρόκειται για την κλινική του Αγίου Λουκά, την οποία μπορεί να επισκεφθεί οποιοσδήποτε με ένα αντίτιμο της τάξεως περίπου των 6 ευρώ και μπορεί να δεχτεί μέχρι 600 άτομα, όπως αναφέρει. “Η κλινική είναι για όλο τον κόσμο. Πρέπει να καταλάβετε κάτι: Εδώ δεν υπάρχουν Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, υπάρχουν μόνο Ιορδανοί. Κανείς δεν νοιάζεται για το τι θρήσκευμα είσαι. Τα παιδιά από μικρά μαθαίνουν να συνυπάρχουν. Οι Χριστιανοί είμαστε ένα μικρό ποσοστό αλλά δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ πρόβλημα. Εγώ κυκλοφορώ παντού με τα άμφια μου ελεύθερος και χωρίς κανένα ζήτημα”.

Μετά τα Καλάβρυτα, αγαπώ τη Θεσσαλονίκη

Η γενέτειρά του είναι τα Καλάβρυτα και είναι η πόλη που αγαπά περισσότερο, λέει ο Μητροπολίτης Διοκαισαρείας Βενέδικτος. Ωστόσο η δεύτερη πιο αγαπημένη του πόλη είναι η Θεσσαλονίκη, η οποία θα μπορούσε να γίνει αγαπημένος προορισμός πολλών Ιορδανών, όπως είπε απευθυνόμενος στα μέλη της αποστολής που τον επισκέφθηκε, η πλειονότητα των οποίων προερχόταν από τη Θεσσαλονίκη. “Η Θεσσαλονίκη έχει πολύ ωραίο κόσμο και φιλόξενο. Είναι οικονομική και έχει πολλά μνημεία να επισκεφθεί κανείς. Η γαστρονομία είναι εξαιρετική και ποτέ δεν χάνεσαι! Όποιο δρόμο και να πάρεις θα βγεις στη θάλασσα” σημειώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025