Η , αναγνωρίστηκε ως Αγία λόγω της σταθερότητάς της στα πιστεύω της παρά τα βασανιστήρια και τις πιέσεις που υπέστη στις αρχές του 4ου αιώνα.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Αικατερίνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού.

Ήταν κόρη του επάρχου Κώνστα και φημιζόταν για τη σοφία και την ομορφιά της. Κατόπιν διαταγής του αυτοκράτορα, συμμετείχε σε συζήτηση με 50 φιλοσόφους, όπου, με τα ισχυρά επιχειρήματά της, κατάφερε όχι μόνο να τους πείσει αλλά και να τους οδηγήσει στον Χριστιανισμό.

Η δράση της προκάλεσε την οργή του Μαξιμιανού, ιδιαίτερα όταν έμαθε ότι η Αικατερίνη είχε επηρεάσει τη σύζυγό του Φαυστίνα, τον σωματοφύλακά της Πορφύριο, καθώς και 200 στρατιώτες, να ασπαστούν τη χριστιανική πίστη. Η αντίδραση του αυτοκράτορα ήταν σκληρή: διέταξε τον αποκεφαλισμό τους και τη σύλληψη της Αγίας. Παρά τη δήμευση της περιουσίας της και την καταδίκη της σε βασανιστήρια, η Αικατερίνη παρέμεινε πιστή στον Χριστιανισμό. Μάλιστα, όταν επιχειρήθηκε η εκτέλεσή της στον οδοντωτό τροχό, το όργανο βασανισμού καταστράφηκε θαυματουργικά, οδηγώντας τελικά στον αποκεφαλισμό της. Σύμφωνα με την παράδοση, από το σώμα της δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα.

Κατά τον 6ο αιώνα, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός μετέφερε το λείψανο της Αγίας στο Όρος Σινά, όπου ανεγέρθηκε η Μονή της Αγίας Αικατερίνης.

Η γιορτή της Αγίας Αικατερίνης τιμάται στις 25 Νοεμβρίου, που το 2024 πέφτει Δευτέρα. Στην Ελλάδα, θεωρείται προστάτιδα των γεωργών, καθώς η ημέρα της γιορτής της συμπίπτει με την περίοδο της σποράς. Υπάρχει η παράδοση ότι σε περιόδους ξηρασίας η Αγία «δανείζεται νερό» από άλλους αγίους για να βρέξει την ημέρα της εορτής της, ευεργετώντας τους γεωργούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025