Όσο λιγότερες ώρες κοιμάται ένας ενήλικας, τόσο πιο…
γρήγορη είναι η διαδικασία γήρνασης και συρρίκνωσης του εγκεφάλου.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν ερευνητές από τη Σιγκαπούρη, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την εμφάνιση άνοιας.

Η επιστημονική ομάδα από την Ιατρική Σχολή Duke-NUS μελέτησε 66 ηλικιωμένους Κινέζους, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες εμφάνιζαν συμπτώματα ταχύτερης διεύρυνσης της κοιλίας και μείωσης της απόδοσης των γνωστικών τους λειτουργιών.

Σημειώνεται ότι η ταχύτερη διεύρυνση της κοιλίας του εγκεφάλου σχετίζεται με βάση παλαιότερες ΕΡΕΥΝΕΣ με τη γνωστική παρακμή και την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου αποτελεί ένα δείκτη γήρανσης του εγκεφάλου» ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Dr June Lo και συνέχισε: «Οι επτά ώρες ύπνου την ημέρα για τους ενήλικες είναι ιδανικές για να πετύχει κανείς βέλτιστη απόδοση σε γνωστικά τεστ σε υπολογιστή».
Πηγή