Τι κακό μπορεί να σου κάνει το ψαράκι; Γιατί να πρέπει να σκεφτείς διπλά όταν τρως την αγαπημένη σου σαλάτα. Τελικά στη διατροφή δεν υπάρχουν απαγορευμένες “κακές” τροφές, αλλά μόνο λάθος τρόπος να τις καταναλώνουμε. Βάζουμε στο μικροσκόπιο 6 τρόφιμα και με τη βοήθεια του ειδικού σου δίνουμε την καλή και την κακή τους πλευρά σε ό, τι αφορά στην υγεία και τη σιλουέτα σου.
“Τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σαλάτες ή ο καφές θεωρούνται από τους ειδικούς ως ωφέλιμες τροφές για την υγεία μας, ωστόσο δεν είναι πάντα τόσο υγιεινές επιλογές όπως νομίζουμε ή ο τρόπος που τις καταναλώνουμε είναι τέτοιος που μηδενίζει τις ευεργετικές τους ιδιότητες” εξηγεί η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη και μας δίνει τη λαμπερή και τη σκοτεινή πλευρά των τροφίμων!!
1. Ψάρια Η καλή πλευρά – Το ξέρεις καλά πως είναι από τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία. Τα ψάρια μας προσφέρουν τα καλά λιπαρά ω3 που είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Ακόμη σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η κατανάλωση ψαριών προλαμβάνει την άνοια και μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Η κακή πλευρά – Σε ορισμένα είδη ψαριών, τα λεγόμενα λιπαρά ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο σολομός, ο λευκός μπακαλιάρος ωκεανού και ο φρέσκος τόνος εντοπίζονται υψηλά επίπεδα υδραργύρου, τα οποία μπορεί να βλάψουν το έμβρυο και για το λόγο αυτό οι έγκυες καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση λιπαρών ψαριών.
Ακόμη τα λιπαρά ψάρια θα πρέπει να τα αποφεύγουν τα παιδιά και οι γυναίκες που θηλάζουν. Γενικά πάντως δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από 2 μερίδες μεγάλων ψαριών την εβδομάδα, ενώ καλό είναι να προτιμούμε τα μικρά ψάρια που δεν είναι επιβαρημένα με υδράργυρο.
2. Ξηροί καρποί Η καλή πλευρά – Διαθέτουν άφθονα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, μέταλλα και λιπαρά οξέα ωφέλιμα για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες έρευνες των ειδικών μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα προστατεύουν από υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η κακή πλευρά – Όταν καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς επικαλυμμένους με καραμέλα ή ζάχαρη ή όταν είναι αλατισμένοι ουσιαστικά μηδενίζουμε τα οφέλη από την κατανάλωσή τους. Aπόφυγε λοιπόν να αγοράζεις καβουρδισμένους, καραμελωμένους ή αλατισμένους γιατί υφίστανται τέτοια επεξεργασία που καταστρέφει τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ακόμη τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς θα πρέπει να αποφεύγουν όσοι πάσχουν από υπέρταση.
Καλό είναι επίσης να προσέχουμε την ποσότητα των ξηρών καρπών που καταναλώνουμε καθώς έχουν πολλές θερμίδες. Συνίσταται να μην καταναλώνουμε παραπάνω από μια μικρή χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς την ημέρα, δηλ. περίπου 50 γραμμάρια.
3. Σοκολάτα Η καλή πλευρά – Οι έρευνες των ειδικών που έχουν έρθει κατά καιρούς στη δημοσιότητα σχετικά με την σοκολάτα την παρουσιάζουν λίγο – πολύ ως ένα σούπερ τρόφιμο. Η σοκολάτα σύμφωνα με τις έρευνες συμβάλλει στην καταπολέμηση της υπέρτασης, θεωρείται ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό μας σύστημα και συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης μια μικρή πλάκα μαύρης σοκολάτας μπορεί να μας βοηθήσει ακόμη και να αδυνατίσουμε καθώς «κόβει» την όρεξη.
Η κακή πλευρά – Μια μικρή σοκολάτα των 100 γρ. έχει περίπου 500 θερμίδες. Το περιττό λίπος και οι θερμίδες που θα προσλάβουμε αν τρώμε σοκολάτα σε υπερβολικές ποσότητες θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα στην πρόσληψη βάρους και οι κίνδυνοι για την υγεία μας θα είναι πολύ μεγαλύτεροι από τα οφέλη. Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of clinical nutrition» αναφέρει πως οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά σοκολάτα έχουν πιο αδύναμα οστά σε σχέση με εκείνες που καταναλώνουν σοκολάτα μία φορά την εβδομάδα.
Το συμπέρασμα; Αν θέλετε να αποκομίσετε μόνο τα οφέλη της κατανάλωσης σοκολάτας και να αποφύγετε πιθανές αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας καταναλώνετε την με μέτρο. Η ιδανική ποσότητα μαύρης σοκολάτας που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά για να αποκομίσουμε τα οφέλη για την καρδιά μας είναι 6,7 γρ. σύμφωνα με έρευνα Ιταλών γιατρών.
4. Σαλάτες Η καλή πλευρά – Οι σαλάτες αποτελούν ένα ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα που μας προσφέρει βιταμίνες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία μας. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα αμερικανών ειδικών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Diabetic Association όσοι τρώνε άφθονες σαλάτες και ωμά λαχανικά έχουν αυξημένα επίπεδα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα τους. Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών μειώνει την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους, καθώς επίσης καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και προλαμβάνει από καρκίνο του παχέως εντέρου.
Η κακή πλευρά – Σύμφωνα με έρευνα ορισμένες συσκευασμένες σαλάτες ίσως είναι επικίνδυνες για την υγεία, εφόσον σε αντίθεση με ότι αναγράφουν τα λαχανικά δεν είναι πλυμένα. Ακόμη οι πλούσιες σαλάτες με τυρί, ζαμπόν και σως έχουν συχνά περισσότερο λίπος και θερμίδες από μια μερίδα φαγητού. Το ίδιο παχυντική μπορεί να είναι και μια σαλάτα που θα φας έξω. Μια σαλάτα στο fast food π.χ. η Ceasar μπορεί όπως τονίζουν οι ειδικοί να περιέχει περισσότερο λίπος ακόμη και από ένα χάμπουργκερ!
Τι μπορείς να κάνεις; Προτίμησε λιτές σαλάτες και απόφυγε την κατανάλωση των σως. Όταν τρως έξω ζητήσεις να σου δώσουν χωριστά το λάδι ή τη σως ώστε να βάλεις όσο θέλεις (όχι περισσότερο όμως από μια κουταλιά της σούπας). Αν αγοράζεις συσκευασμένες σαλάτες, προτίμησε γνωστές εταιρείες και να τις πλύνε πριν την κατανάλωση.
5. Ελαιόλαδο
Μετά από πολλές επιστημονικές μελέτες, έχει πλέον αποδειχθεί ότι το ελαιόλαδο αποτελεί πολύτιμο συστατικό και ισχυρότατο όπλο έναντι χρόνιων νοσημάτων και συμβάλλει:
– Στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο αίμα
– Στη διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος σε «καλή» χοληστερίνη (HDL)
– Στην καλή λειτουργία του εντέρου
– Στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και στην προστασία του οργανισμού από τη στεφανιαία νόσο λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει
– Στη θεραπεία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη
– Στη μείωση των γαστρικών υγρών
– Στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου
– Στην πρόληψη του καρκίνου
– Στην αναζωογόνηση του δέρματος!
Η κακή πλευρά – Ωστόσο, η κατανάλωση του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνεται με μέτρο λόγω του αυξημένου θερμιδικού περιεχομένου του (1 κουταλιά της σούπας περιέχει 135 θερμίδες). Καθημερινά, συστήνεται στα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής η κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας ελαιόλαδο (μία στη μερίδα του φαγητού μας και μία στη σαλάτα).
6. Καφές Η καλή πλευρά – Ο καφές είναι ένα φυσικό τονωτικό, σε βοηθά να πάρεις ενέργεια στη δουλειά και πρόσφατα, αποδεικνύεται πως είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την υγεία και τονώνουν το μεταβολισμό.
Η κακή πλευρά – Οι παγωμένοι καφέδες τύπου φραπουτσίνο και φρεντοτσίνο περιέχουν τόσες πολλές θερμίδες που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Οι καφέδες αυτοί περιέχουν κατά μέσο όρο 561 θερμίδες, ενώ ακόμα κι αν χρησιμοποιήσει κανείς αποβουτυρωμένο γάλα οι θερμίδες δεν πέφτουν κάτω από τις 457. Για να καταλάβουμε το μέγεθος αρκεί να σκεφτούμε ότι το βραδινό γεύμα μιας γυναίκας πρέπει να περιέχει 500 θερμίδες. Εντούτοις, η περιστασιακή κατανάλωση δεν βλάπτει την υγεία, αρκεί η υπόλοιπη διατροφή να είναι ισορροπημένη.
Tlife.gr
“Τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σαλάτες ή ο καφές θεωρούνται από τους ειδικούς ως ωφέλιμες τροφές για την υγεία μας, ωστόσο δεν είναι πάντα τόσο υγιεινές επιλογές όπως νομίζουμε ή ο τρόπος που τις καταναλώνουμε είναι τέτοιος που μηδενίζει τις ευεργετικές τους ιδιότητες” εξηγεί η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη και μας δίνει τη λαμπερή και τη σκοτεινή πλευρά των τροφίμων!!
1. Ψάρια Η καλή πλευρά – Το ξέρεις καλά πως είναι από τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία. Τα ψάρια μας προσφέρουν τα καλά λιπαρά ω3 που είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Ακόμη σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η κατανάλωση ψαριών προλαμβάνει την άνοια και μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Η κακή πλευρά – Σε ορισμένα είδη ψαριών, τα λεγόμενα λιπαρά ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο σολομός, ο λευκός μπακαλιάρος ωκεανού και ο φρέσκος τόνος εντοπίζονται υψηλά επίπεδα υδραργύρου, τα οποία μπορεί να βλάψουν το έμβρυο και για το λόγο αυτό οι έγκυες καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση λιπαρών ψαριών.
Ακόμη τα λιπαρά ψάρια θα πρέπει να τα αποφεύγουν τα παιδιά και οι γυναίκες που θηλάζουν. Γενικά πάντως δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από 2 μερίδες μεγάλων ψαριών την εβδομάδα, ενώ καλό είναι να προτιμούμε τα μικρά ψάρια που δεν είναι επιβαρημένα με υδράργυρο.
2. Ξηροί καρποί Η καλή πλευρά – Διαθέτουν άφθονα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, μέταλλα και λιπαρά οξέα ωφέλιμα για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες έρευνες των ειδικών μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα προστατεύουν από υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η κακή πλευρά – Όταν καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς επικαλυμμένους με καραμέλα ή ζάχαρη ή όταν είναι αλατισμένοι ουσιαστικά μηδενίζουμε τα οφέλη από την κατανάλωσή τους. Aπόφυγε λοιπόν να αγοράζεις καβουρδισμένους, καραμελωμένους ή αλατισμένους γιατί υφίστανται τέτοια επεξεργασία που καταστρέφει τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ακόμη τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς θα πρέπει να αποφεύγουν όσοι πάσχουν από υπέρταση.
Καλό είναι επίσης να προσέχουμε την ποσότητα των ξηρών καρπών που καταναλώνουμε καθώς έχουν πολλές θερμίδες. Συνίσταται να μην καταναλώνουμε παραπάνω από μια μικρή χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς την ημέρα, δηλ. περίπου 50 γραμμάρια.
3. Σοκολάτα Η καλή πλευρά – Οι έρευνες των ειδικών που έχουν έρθει κατά καιρούς στη δημοσιότητα σχετικά με την σοκολάτα την παρουσιάζουν λίγο – πολύ ως ένα σούπερ τρόφιμο. Η σοκολάτα σύμφωνα με τις έρευνες συμβάλλει στην καταπολέμηση της υπέρτασης, θεωρείται ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό μας σύστημα και συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης μια μικρή πλάκα μαύρης σοκολάτας μπορεί να μας βοηθήσει ακόμη και να αδυνατίσουμε καθώς «κόβει» την όρεξη.
Η κακή πλευρά – Μια μικρή σοκολάτα των 100 γρ. έχει περίπου 500 θερμίδες. Το περιττό λίπος και οι θερμίδες που θα προσλάβουμε αν τρώμε σοκολάτα σε υπερβολικές ποσότητες θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα στην πρόσληψη βάρους και οι κίνδυνοι για την υγεία μας θα είναι πολύ μεγαλύτεροι από τα οφέλη. Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of clinical nutrition» αναφέρει πως οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά σοκολάτα έχουν πιο αδύναμα οστά σε σχέση με εκείνες που καταναλώνουν σοκολάτα μία φορά την εβδομάδα.
Το συμπέρασμα; Αν θέλετε να αποκομίσετε μόνο τα οφέλη της κατανάλωσης σοκολάτας και να αποφύγετε πιθανές αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας καταναλώνετε την με μέτρο. Η ιδανική ποσότητα μαύρης σοκολάτας που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά για να αποκομίσουμε τα οφέλη για την καρδιά μας είναι 6,7 γρ. σύμφωνα με έρευνα Ιταλών γιατρών.
4. Σαλάτες Η καλή πλευρά – Οι σαλάτες αποτελούν ένα ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα που μας προσφέρει βιταμίνες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία μας. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα αμερικανών ειδικών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Diabetic Association όσοι τρώνε άφθονες σαλάτες και ωμά λαχανικά έχουν αυξημένα επίπεδα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα τους. Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών μειώνει την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους, καθώς επίσης καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και προλαμβάνει από καρκίνο του παχέως εντέρου.
Η κακή πλευρά – Σύμφωνα με έρευνα ορισμένες συσκευασμένες σαλάτες ίσως είναι επικίνδυνες για την υγεία, εφόσον σε αντίθεση με ότι αναγράφουν τα λαχανικά δεν είναι πλυμένα. Ακόμη οι πλούσιες σαλάτες με τυρί, ζαμπόν και σως έχουν συχνά περισσότερο λίπος και θερμίδες από μια μερίδα φαγητού. Το ίδιο παχυντική μπορεί να είναι και μια σαλάτα που θα φας έξω. Μια σαλάτα στο fast food π.χ. η Ceasar μπορεί όπως τονίζουν οι ειδικοί να περιέχει περισσότερο λίπος ακόμη και από ένα χάμπουργκερ!
Τι μπορείς να κάνεις; Προτίμησε λιτές σαλάτες και απόφυγε την κατανάλωση των σως. Όταν τρως έξω ζητήσεις να σου δώσουν χωριστά το λάδι ή τη σως ώστε να βάλεις όσο θέλεις (όχι περισσότερο όμως από μια κουταλιά της σούπας). Αν αγοράζεις συσκευασμένες σαλάτες, προτίμησε γνωστές εταιρείες και να τις πλύνε πριν την κατανάλωση.
5. Ελαιόλαδο
Μετά από πολλές επιστημονικές μελέτες, έχει πλέον αποδειχθεί ότι το ελαιόλαδο αποτελεί πολύτιμο συστατικό και ισχυρότατο όπλο έναντι χρόνιων νοσημάτων και συμβάλλει:
– Στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο αίμα
– Στη διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος σε «καλή» χοληστερίνη (HDL)
– Στην καλή λειτουργία του εντέρου
– Στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και στην προστασία του οργανισμού από τη στεφανιαία νόσο λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει
– Στη θεραπεία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη
– Στη μείωση των γαστρικών υγρών
– Στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου
– Στην πρόληψη του καρκίνου
– Στην αναζωογόνηση του δέρματος!
Η κακή πλευρά – Ωστόσο, η κατανάλωση του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνεται με μέτρο λόγω του αυξημένου θερμιδικού περιεχομένου του (1 κουταλιά της σούπας περιέχει 135 θερμίδες). Καθημερινά, συστήνεται στα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής η κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας ελαιόλαδο (μία στη μερίδα του φαγητού μας και μία στη σαλάτα).
6. Καφές Η καλή πλευρά – Ο καφές είναι ένα φυσικό τονωτικό, σε βοηθά να πάρεις ενέργεια στη δουλειά και πρόσφατα, αποδεικνύεται πως είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την υγεία και τονώνουν το μεταβολισμό.
Η κακή πλευρά – Οι παγωμένοι καφέδες τύπου φραπουτσίνο και φρεντοτσίνο περιέχουν τόσες πολλές θερμίδες που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Οι καφέδες αυτοί περιέχουν κατά μέσο όρο 561 θερμίδες, ενώ ακόμα κι αν χρησιμοποιήσει κανείς αποβουτυρωμένο γάλα οι θερμίδες δεν πέφτουν κάτω από τις 457. Για να καταλάβουμε το μέγεθος αρκεί να σκεφτούμε ότι το βραδινό γεύμα μιας γυναίκας πρέπει να περιέχει 500 θερμίδες. Εντούτοις, η περιστασιακή κατανάλωση δεν βλάπτει την υγεία, αρκεί η υπόλοιπη διατροφή να είναι ισορροπημένη.
Tlife.gr